10 nyári saláta nem csak húsok mellé: a kedvenc receptjeinket mutatjuk
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Egy ízletes saláta mindennél többet ér, jólesik magában falatozni, de húsok kísérőjeként is tökéletes.
A zöldségek és gyümölcsök nyáron az igaziak: ilyenkor sokkal nagyobb örömmel esszük a friss salátát, hiszen rendkívül nagy választék áll a rendelkezésünkre.
A forró napokon a könnyed fogások sokkal jobban esnek, melyek nem nehezítik el a gyomrot. Ilyenkor az izgalmas, színes saláták kapnak nagyobb figyelmet, amelyek húsos fogások, grillételek mellé is remekül illenek. A bográcsban készült paprikás krumpli vagy pörkölt mellé jólesik az ecetes jégsaláta vagy uborkasaláta. A rántott hús mellé a kukoricasaláta, vagy a mindenféle zölddel kevert passzol. Ezek a gazdagabb változatok önmagukban is finomak, vagy szendvics mellé is lehet őket kínálni.
Mutatjuk a mi kedvenc nyári salátáinkat, melyek önmagukban is finomak, de kísérőként is kínálhatók, úgy tökéletesek, ahogy vannak.
Olasz kenyérsaláta – panzanella
A panzanella az olaszok híres kenyérsalátája, melyben paradicsomnak és lila hagymának is jut hely. A szemet gyönyörködtető saláta jólesik magában falatozva, de sültek mellé is lehet kínálni, grillpartin is megállja a helyét. A saláta elkészítéséhez szikkadt pékárut is használhatsz, így a maradék sem vész kárba. Az öntetről se feledkezz meg, melytől igazán csodás lesz.
Babsaláta – cowboykaviár
A meglepő nevű salátában a bab a főszereplő, 1940 óta készítik ezt a receptet. Texasban született, ekkor fekete szemű babból állt, vinaigrette-et öntöttek rá és tortillachipset kínáltak mellé. A szegények kaviárjaként emlegetett saláta több változatban is kipróbálható, a legtöbb verzióban kétféle bab, paradicsom, lila hagyma is szerepel, a többi alapanyag változó. A jellegzetes ízesítőkről sem szabad megfeledkezni, az öntetben helyet kap a lime, koriander, chili és a római kömény.
Citromos répasaláta
A sárgarépa-saláta igazi vitaminbomba, mely sültek mellé tökéletes kísérő, de szendvicsbe pakolva is szuper. Az üde saláta egyszerűen készül, a titka, hogy a répa nagyon vékonyra felvágva vagy reszelve kerüljön a keverőtálba, így remek párost alkot a korianderes öntettel. Ha nem kedveled a koriandert, akkor római köménnyel és fokhagymával bolondítsd a roppanós salátát.
Caprese saláta
A minimalista saláta három összetevőből készül: mozzarella, bazsalikom és paradicsom teszi csodássá. A caprese saláta maga a megtestesült nyár, persze az év bármely napján elkészíthető, mégis ilyenkor az igazi. Ahhoz, hogy a saláta valóban lehengerlő legyen, fontos, hogy friss, kiváló minőségű alapanyagokból készüljön.
Egyszerű tavaszi saláta
A színpompás salátában uborka, jégsaláta, hagyma, paradicsom és paprika roppan. Akár önmagában is falatozhatod, de sült és rántott húsok mellé is kínálható. A zöldségekben gazdag salátát az öntet dobja fel, melyet érdemes előre elkészíteni egy befőttesüvegben, így tárold a hűtőben tálalásig. Szervírozásnál csak egybe kell forgatni az öntetet a zöldségekkel, így roppanós, friss és ellenállhatatlan.
Brokkolislaw
A színes saláta a népszerű amerikai káposztasaláta brokkolival készült változata. A pompás salátában sárgarépa, hagyma, káposzta és mandula is helyet kap. A brokkoli rózsái mellett a zöldség szára is a salátába kerülhet, természetesen csak akkor, ha nem fás. Az izgalmas finomság hűtőben több napig eláll, jólesik magában, de húsok mellé is kínálható.
Mexikói babos kukoricasaláta
A fenséges salátát nyugodtan nevezhetjük szivárványsalátának, hisz értékes zöldek roppanak benne, melyek látványa jólesik a szemnek. A saláta főszereplője a kukorica: a konzerves változat is megfelelő, szezonjában azonban csövessel érdemes elkészíteni. A kukorica mellé bab, avokádó és paradicsom is kerül. Az ízesítésnél a bazsalikom, lime és a jalapeño tüzes ereje adja meg a saláta hangulatát.
Retektzatziki görög joghurttal
A világ egyik legismertebb salátája a tzatziki, melyben az uborka a főszereplő. A görög joghurtos saláta más zöldséggel is készülhet, érdemes kipróbálni vékonyan szeletelt retekkel. A retek karakteres zamata teljesen más irányba viszi a tzatzikit, intenzívebb, de ugyanolyan krémes. Remek kísérője sülteknek és még brassói vagy rántott hús mellé is kínálható.
Joghurtos uborkasaláta
Az uborkasaláta finom tejfölösen és ecetesen is, ha azonban kipróbálnál valami újat, akkor joghurttal, hagymával, fokhagymával és chilipaprikával bolondítva dobd össze. Az ízletes és krémes saláta egyszerűen és gyorsan készül, és remekül passzol rántott és sült húsok mellé. Tálalás előtt érdemes jól behűteni, hidegen az igazi, így az ízeknek is van idejük összeérni.
Csicseriborsós avokádósaláta
A tápláló csicseriborsó-salátát az ínyenc citromos-fokhagymás dresszing teszi különlegessé. Ez a saláta igazi vitaminbomba, fehérjében gazdag finomság, melyben sült csicseriborsó roppan. A hüvelyes mellett spenót, uborka, avokádó, koktélparadicsom, rukkola és quinoa is helyet kap. A quinoát kuszkusszal, bulgurral vagy rizzsel is helyettesítheted, de az sem tragédia, ha kimarad a salátából, bátran alakítsd ízlésed szerint.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors, Kapitány Beáta / Sóbors