6 őszi immunerősítő zöldség: mutatjuk, mi készülhet belőlük

autumn vegetables cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minden évszaknak megvannak az aktuális kedvencei, melyek hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez.

Az őszi, téli szezonban különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségben juttass a szervezetedbe vitaminokat, melyeknek köszönhetően az immunrendszer is erősíthető.

A szezonális táplálkozás előnyei közé tartozik, hogy mindig friss alapanyagok kerülnek a kosárba, melyek olcsóbbak és vitaminban igen gazdagok. Mindig hazai termést keress, mert ezeket nem utaztatják messziről, és a termelők munkáját is támogatod így.

Mutatjuk a kedvenc őszi zöldségeinket, melyekből egészséges reggeli turmixok, izgalmas ételek és desszertek is összedobhatók.

Édesburgonya

Az utóbbi években egyre többen kaptak rá az édesburgonyára, melyből szinte mindent el lehet készíteni, és még egészséges is. Az édesburgonya nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint. Ez a vegyület fontos antioxidáns, valamint az A-vitamin nélkülözhetetlen provitaminja, mely az egészséges látáshoz járul hozzá, és az immunrendszert is erősíti. A zöldség káliumban is bővelkedik, ennek köszönhetően az egészséges vérnyomáshoz járul hozzá, és a vese működését is támogatja. A gumó magnéziumban is gazdag, ami szintén hatással van a szív- és érrendszer megfelelő működésére, a benne található C-vitamin pedig az immunrendszert erősíti.

A gumó kiváló alapanyag, sütve, főve, párolva, ízletes tepsis fogások és még sós sütemények is készülhetnek belőle. Itt találsz egy receptválogatást.

Őszi immunerősítő zöldségek ct1

Sütőtök

Az ősz legnagyobb sztárja a sütőtök, melyből különböző isteni fogások is készülhetnek. A zöldség húsa mellett a magja és virága is ehető. A zöldség olyan vitaminokban bővelkedik, mint az A-, B1-, B2-, B6- és a C-vitamin. Érdemei közé sorolandó, hogy jótékonyan hat az emésztésre, serkenti a máj működését, és a szív barátja is.

A zöldség vásárlásánál érdemes sötétebb színűt választani, mert az gazdagabb esszenciális aminosavakban, amelyekből a szervezet képes előállítani azokat az antitesteket, melyekkel hatékonyan tud megküzdeni a baktériumokkal, és az immunrendszert is erősíti. A sütőtök gyulladáscsökkentő, káliumtartalma miatt a vérnyomást is csökkenti, és vízhajtó hatása is van.

Fogyaszd minél többször, készíts belőle egészséges turmixot, levest, köretet, vagy gazdagítsd vele a pogácsa tésztáját, és még piskótás sütemény készítésénél is hasznát veheted. Ide kattintva találsz szuper recepteket.

Őszi immunerősítő zöldségek ct2

Cékla

A cékla sokkal több, mint savanyúság, rengetegféle ízletes fogás készülhet belőle. A céklában nagy mennyiségben találhatók értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok. Épp ezért mindennap ajánlott a fogyasztása, érdemes a napot egy pohár céklalével kezdeni. A cékla bővelkedik vasban, ezért vérszegények számára kötelező. A magas vérnyomással küzdőknek is érdemes az étrendjükbe iktatni, a zöldségben található antioxidánsok igen erős daganatellenes hatásokkal rendelkeznek. Sportolók számára is igazi kincs, mivel az erőnlétet is javítja.

A céklából fantasztikus levesek, saláták és köretek is készülhetnek, érdemes felfedezni, és izgalmasabbá varázsolni vele a szürke hétköznapokat. Ide kattintva találsz szuper recepteket.

Őszi immunerősítő zöldségek ct3

Padlizsán

A padlizsán érdekes szereplője a listának, hisz botanikailag gyümölcs, felhasználását tekintve zöldség. A lila színben pompázó finomság nagyon egészséges. Érdemei közé tartozik, hogy magas a rosttartalma, ezért jót tesz az emésztésnek, gyakori fogyasztása megakadályozza a székrekedést, és még a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is csökkenti. A növény jótékonyan hat a szívre, és a vérnyomást is stabilizálja.

Az egyik legismertebb fogás belőle a muszaka, vagy a padlizsánkrém, de grillezve, párolva vagy ropogós bundába panírozva is ki lehet sütni. Itt találsz egy szuper receptválogatást.

Őszi immunerősítő zöldségek ct4

Lila káposzta

A vörös káposzta, vagy ismertebb nevén lila káposzta, az őszi, téli szezon kedvence. A zöldség párolva biztos, hogy a legtöbb család asztalán helyet kap, főleg Márton-napon, vagy az év végi ünnepnapokon. A zöldség tele van értékekkel, nyersen, párolva remek választás. A káposzta C-vitaminban dúskál, ezért az immunrendszert is erősíti, valamint gyulladáscsökkentő. A lila káposzta magas rosttartalmáról is ismert, diéta idején fogyasztható, mivel a kalóriatartalma csekély, viszont puffadást okozhat. A zöldségben található még béta-karotin, a C-vitamin mellett pedig B6-, B2-, B1-, A- és K-vitamin is.

Őszi immunerősítő zöldségek ct5

Kelbimbó

Az aprócska zöldségről sokan őriznek rossz emlékeket, pedig nagyon egészséges, és rengetegféle ízletes fogás készülhet belőle. Ha eddig tartózkodtál tőle, akkor most meghozzuk hozzá a kedved.

A kelbimbó bővelkedik C-, K-, A- és B6-vitaminokban, és mivel a keresztesvirágú zöldségek közé tartozik (káposzta, karfiol), magas az antioxidáns tartalma, így rendszeres fogyasztása a rák megelőzésében is szerepet játszik. A zöldség K-vitamin-tartalma miatt a csontok egészségéhez is hozzájárul.

Szezonjában kihagyhatatlan, rengetegféle ízletes étel készíthető belőle. Főzni csak óvatosan, mert ha túlfő, akkor kellemetlen íze és szaga lesz. A legjobb párolva vagy sütőbe tolva elkészíteni, de levesekbe és salátákba is kerülhet. Érdemes félbevágva, sajttal megszórva vagy fokhagymás tejföllel leöntve sütőben pirosra sütni, így még a finnyás gyerekek is örömmel elfogyasztják.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük