A 10 legjobb recept kész lapokból sütve: leveles-, rétestészta és tortillalap
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Isteni, hagymakarikákkal sült pite: tojásos-tejszínes szósz fogja össze
Krémes, fűszeres sütőtökpuding: feldobja a szürke őszi napokat
Selymes, tejszínes vargányakrémleves: krémsajt teszi különlegessé
Aszalt sárgabarackos, mogyorós muffin: gluténmentes változatot mutatunk
A dagadó töltve, a karaj rántva jó: mutatjuk, mi készüljön a sertés részeiből
A kész tésztalapok nagy előnye, hogy gyorsan és egyszerűen készíthető belőlük laktató ebéd vagy mennyei desszert, legyen szó leveles- vagy rétestésztáról, esetleg tortillalapról.
Nem ördögtől való a bolti tésztalapok használata, ha időszűkében vagy, kifejezetten praktikus választás, akár egy hosszú nap után is összedobhatsz belőlük valamit. Talán a leveles tészta a legnépszerűbb a vásárlók körében, de rétes- és tortillalapokból is készíthetsz finomakat, sósat és édeset egyaránt.
Leveles tésztából leggyakrabban valamilyen tekercs készül, kakaós vagy fahéjas, esetleg pizzás csiga, pedig rengeteg más fogást is összedobhatsz belőle. Réteslapokból sem csak rétest süthetsz, sós ételek alapja is lehet. És akármilyen meglepő, tortillalapból pedig desszertet is az asztalra varázsolhatsz.
Leveles tészta
Sajtos kifli
Ha nincs otthon kenyér, leveles tészta viszont lapul a fagyasztóban, készíts belőle sajtos kiflit, pillanatok alatt elkészül szinte semmi munkával. A tetejét feldobhatod szezámmaggal vagy mákkal, de reszelt sajttal is. A kifli közepébe is sajt kerül, a sütőben szépen beleolvad, szaftossá teszi a tésztát, úgyhogy önmagában, feltét nélkül is megállja a helyét a péksüti.
Pudingos párna
Kicsik és nagyok egyaránt imádni fogják ezt a pudinggal töltött leveles tésztát, tízóraira és uzsonnára is megállja a helyét. Villámgyorsan elkészül, csak pudingot kell főzni hozzá, ráadásul alig kell hozzá valami. Ha nem szereted a nehéz, vajas krémekkel töltött péksütiket, ezt biztosan szeretni fogod, a pudingos párna biztosan megmenti majd a reggeleidet.
Leveles tésztába csomagolt tojásrántotta
Ötletes, mutatós és alig van vele több munka, mint egy sima tojásrántottával. A tojást bármivel gazdagíthatod, zöldségekkel, sajttal és sonkával is feldobhatod. Ha elkészült az ízlés szerint dúsított tojásrántotta, csak leveles tésztába kell töltened, majd a sütőbe tolnod, és kész is van a tartalmas reggeli.
Spenótos-túrós táska
A sós vonalon maradva meg kell említeni a spenótos-túrós táskát is. Szintén leveles tésztából készül ez a jópofa batyu, de tojás helyett zöldség és tejtermék gazdagítja. A túró fehérjében gazdag, a spenót pedig vasban, úgyhogy biztosan feltölt energiával ez a finomság, ráadásul könnyen csomagolható, a munkahelyedre is magaddal viheted.
Rétestészta
Almás-fahéjas rétes
Térjünk is át a rétestésztára és kezdjünk rögtön egy klasszikussal. Az almás rétest mindenki szereti, mégis ritkán állnak neki otthon, pedig kész lapból is isteni, minden a finom tölteléken múlik. Dióval, mazsolával és sok fahéjjal gazdagítva mennyei lesz, almából pedig érdemes édesebb fajtát választani. A kész réteslapok közé kenj vajat, hogy ne legyen száraz a végeredmény.
Burek
A sós ízek szerelmeseinek is kedvezhetsz réteslapból készült finomsággal, a burek, ez a hússal vagy túróval töltött tészta isteni, laktató, ráadásul nagyon gyorsan összeállítható. Itt is fontos, hogy kend meg vajjal a lapokat a rétegezésnél. Natúr joghurttal vagy kefirrel érdemes kínálni, főként a fűszeres hússal töltött burek mellől nem hiányozhat a tejtermék.
Habos-túrós sütemény
Ezt a süteményt semmiképpen nem hagyhattuk ki a listából: a két réteg rétestészta közé tojáshabbal lazított túrókrém kerül. Isteni finom, könnyed, ráadásul pillanatok alatt készen van, alig lesz vele munkád. Ha szereted, mazsola is mehet a töltelékbe, a süti tetejét pedig érdemes porcukorral is megszórni.
Tortillalap
Sajttal és sonkával töltött quesadilla
Érdemes tortillalapot tárolni a kamrában, ugyanis számtalan finomság alapja lehet. Tortillalapból készül például a quesadilla, a mexikói ételt bármivel megtöltheted, sajttal, sonkával és kukoricával mindenképpen próbáld ki. Villámgyorsan elkészül, ugyanis serpenyőben sül, pár perc elég neki, hogy a tészta megpiruljon és a sajt megolvadjon, aztán már tálalhatod is.
Csokis-epres tortilla
Nem csak sós quesadilla létezik, édesen is készülhet. Ha a lapokba gyümölcsöt, csokit és mogyoróvajat töltesz, isteni desszertet tálalhatsz. A csokoládé szépen megolvad a hő hatására, egybeolvad a mogyoróvajjal, a gyümölcs pedig egy kicsit könnyedebbé teszi az összhatást. Szezonban érdemes eperrel kipróbálni, de banánnal is mennyei lesz.
Enchilada
A csikés enchilada a személyes kedvencem a válogatásból, igaz, erre már nem mondható, hogy villámgyorsan kész van, mivel több részfolyamatból áll az elkészítése, de cseppet sem bonyolult. A tortillalapokat vajpuha csirkemellel és chilis-paradicsomos szósszal kell megtölteni, feltekerni, a maradék mártással nyakon önteni, majd rengeteg sajttal pirosra sütni.
Fotók: Getty Images, Szász Eszter, Sági Zsófia/Sóbors