C-vitamin a tányéron: tavaszi immunerősítés okosan

Tavaszi C-vitaminpótlás cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A vitaminok az egészségünk fenntartásához nélkülözhetetlenek: az egyik legfontosabb a C-vitamin, ami hozzájárul az erős immunrendszerhez.

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, egy vízben oldódó vitamin, amely fontos szerepet játszik a szervezet egészséges működésében. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a náthás megbetegedéseket és egyéb fertőzéseket. Antioxidáns hatású, védi a sejteket a káros szabad gyökökkel szemben, hozzájárul a bőr egészségéhez.

Beköszöntött a tavasz, a zord téli hónapok után a C-vitamin-bevitel különösen fontos. A téli időszak után a szervezet lemerült, ideje feltölteni, ezzel is támogatva az immunrendszert és a bélflóra működését. Az évszakváltással lehetőséged van feltöltődni, C-vitaminnal támogatni a szervezetedet. A legkönnyebben friss zöldségekkel és gyümölcsökkel viheted be a fontos vitamint.

Tavaszi C-vitaminpótlás ct1

Tavaszi C-vitamin-pótlás természetesen

  • Citrusfélék – Ha C-vitamin, akkor citrusfélék, ilyen a citrom, narancs, mandarin és a grépfrút. Ezen finomságok a téli időszakban is feltöltik a szervezetet és tavasszal is elérhetők.
  • Kivi – A kivi is igazi C-vitamin-bomba, kiváló antioxidánsforrás, hozzájárul a bélrendszer egészségéhez, valamint E-vitaminban és K-vitaminban is bővelkedik. Rendszeres napi fogyasztásával a vérnyomás is csökkenthető.
  • Eper – A kedvelt bogyós gyümölcs rendkívül ízletes és C-vitaminban gazdag. Egy bögrényi friss eper elfogyasztásával a napi C-vitamin-szükséglet 160%-át is fedezheted.
  • Paradicsom – A paradicsomban is bőven található C-vitamin, béta-karotin és likopin, nagyon fontos sejtvédő hatású, és a különböző rákfajták kialakulásának megelőzésében is fontos szerepet játszik. Érdemei közé sorolandó, hogy csökkenti a vérnyomást a káliumtartalmának köszönhetően. Rosttartalma is jelentős, ezért az emésztést is támogatja.
  • Piros színű paprika – A piros színű paprikák rendkívül magas C-vitamin-tartalommal bírnak, ezért érdemes beépíteni a napi étrendbe. Tedd szendvicsbe, kínáld kence mellé, vagy dobj össze a zöldségből egy izgalmas salátát. A piros színben pompázó paprikákról azt is jó, ha tudod, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő anyagokban is gazdag, olyan enzimeket is tartalmaz, amelyek rákellenes hatásokkal bírnak.
  • Zöld leveles zöldségek – A spenót, kelkáposzta, brokkoli és társaik is tartalmaznak bőven C-vitamint. A zöld leveles növények sokoldalúan felhasználhatók a konyhában, izgalmas saláták, köretek, levesek is megalkothatók belőlük, és a C-vitamin mellett más nélkülözhetetlen értékekkel is bírnak.
  • Petrezselyem – A petrezselyem kedvelt fűszernövény és gyógynövény is, hisz rengeteg értékkel bír. Támogatja az emésztést, a veseműködést, védi az érrendszert és C-vitamint is tartalmaz. Lehetőleg nyersen fogyaszd, mert a zöld érzékeny a hőkezelésre, a hő hatására veszít értékeiből.

Ecetes-zöldfűszeres paradicsomsaláta

paradicsomsalata2

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kg édes, érett paradicsom
  • 80 ml extraszűz olívaolaj
  • 60 ml vörösborecet
  • 1 kisebb fej lila hagyma
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 ek friss, aprított petrezselyem
  • 1 ek friss, aprított bazsalikom
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk ki a csumájukat, majd vágjuk őket kb. 1 centi vastag szeletekre. Rendezzük őket egy jénaiba.

A hagymákat pucoljuk meg, a lilát vágjuk nagyon finomra, a fokhagymát reszeljük le.

Keverjük össze egy kis tálban az olajat, az ecetet, a hagymákat, a zöldfűszereket, majd sózzuk-borsozzuk az öntetet. 

Öntsük a paradicsomkarikákra, majd fedjük le, tegyük a hűtőbe minimum 3 órára.

Húsok mellé, az öntettel meglocsolva kínáljuk.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon