
C-vitamin a tányéron: tavaszi immunerősítés okosan

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós

Fűszeres répatorta másként: készíts belőle pufi palacsintát

Leveles tésztás húsos batyu: húsvéti reggelinek is tökéletes

Mascarponés, gyümölcsös piskótatekercs: így nem törik meg a tészta

Így készül a görög fonott kalács: húsvétra kötelező

C-vitamin a tányéron: tavaszi immunerősítés okosan
A vitaminok az egészségünk fenntartásához nélkülözhetetlenek: az egyik legfontosabb a C-vitamin, ami hozzájárul az erős immunrendszerhez.
A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, egy vízben oldódó vitamin, amely fontos szerepet játszik a szervezet egészséges működésében. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a náthás megbetegedéseket és egyéb fertőzéseket. Antioxidáns hatású, védi a sejteket a káros szabad gyökökkel szemben, hozzájárul a bőr egészségéhez.
Beköszöntött a tavasz, a zord téli hónapok után a C-vitamin-bevitel különösen fontos. A téli időszak után a szervezet lemerült, ideje feltölteni, ezzel is támogatva az immunrendszert és a bélflóra működését. Az évszakváltással lehetőséged van feltöltődni, C-vitaminnal támogatni a szervezetedet. A legkönnyebben friss zöldségekkel és gyümölcsökkel viheted be a fontos vitamint.

Tavaszi C-vitamin-pótlás természetesen
- Citrusfélék – Ha C-vitamin, akkor citrusfélék, ilyen a citrom, narancs, mandarin és a grépfrút. Ezen finomságok a téli időszakban is feltöltik a szervezetet és tavasszal is elérhetők.
- Kivi – A kivi is igazi C-vitamin-bomba, kiváló antioxidánsforrás, hozzájárul a bélrendszer egészségéhez, valamint E-vitaminban és K-vitaminban is bővelkedik. Rendszeres napi fogyasztásával a vérnyomás is csökkenthető.
- Eper – A kedvelt bogyós gyümölcs rendkívül ízletes és C-vitaminban gazdag. Egy bögrényi friss eper elfogyasztásával a napi C-vitamin-szükséglet 160%-át is fedezheted.
- Paradicsom – A paradicsomban is bőven található C-vitamin, béta-karotin és likopin, nagyon fontos sejtvédő hatású, és a különböző rákfajták kialakulásának megelőzésében is fontos szerepet játszik. Érdemei közé sorolandó, hogy csökkenti a vérnyomást a káliumtartalmának köszönhetően. Rosttartalma is jelentős, ezért az emésztést is támogatja.
- Piros színű paprika – A piros színű paprikák rendkívül magas C-vitamin-tartalommal bírnak, ezért érdemes beépíteni a napi étrendbe. Tedd szendvicsbe, kínáld kence mellé, vagy dobj össze a zöldségből egy izgalmas salátát. A piros színben pompázó paprikákról azt is jó, ha tudod, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő anyagokban is gazdag, olyan enzimeket is tartalmaz, amelyek rákellenes hatásokkal bírnak.
- Zöld leveles zöldségek – A spenót, kelkáposzta, brokkoli és társaik is tartalmaznak bőven C-vitamint. A zöld leveles növények sokoldalúan felhasználhatók a konyhában, izgalmas saláták, köretek, levesek is megalkothatók belőlük, és a C-vitamin mellett más nélkülözhetetlen értékekkel is bírnak.
- Petrezselyem – A petrezselyem kedvelt fűszernövény és gyógynövény is, hisz rengeteg értékkel bír. Támogatja az emésztést, a veseműködést, védi az érrendszert és C-vitamint is tartalmaz. Lehetőleg nyersen fogyaszd, mert a zöld érzékeny a hőkezelésre, a hő hatására veszít értékeiből.
Ecetes-zöldfűszeres paradicsomsaláta

Hozzávalók 6 személyre
- 1 kg édes, érett paradicsom
- 80 ml extraszűz olívaolaj
- 60 ml vörösborecet
- 1 kisebb fej lila hagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 ek friss, aprított petrezselyem
- 1 ek friss, aprított bazsalikom
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk ki a csumájukat, majd vágjuk őket kb. 1 centi vastag szeletekre. Rendezzük őket egy jénaiba.
A hagymákat pucoljuk meg, a lilát vágjuk nagyon finomra, a fokhagymát reszeljük le.
Keverjük össze egy kis tálban az olajat, az ecetet, a hagymákat, a zöldfűszereket, majd sózzuk-borsozzuk az öntetet.
Öntsük a paradicsomkarikákra, majd fedjük le, tegyük a hűtőbe minimum 3 órára.
Húsok mellé, az öntettel meglocsolva kínáljuk.
Fotó forrása: Getty Images