Mit egyél, hogy kihúzd tavaszig betegeskedés nélkül? Ezek az ételek védenek a legjobban

sült zöldség saláta - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyáltalán nem mindegy, mit eszel, különösen most, hogy már kiürültek a vitaminraktáraink. Milyen ételekből érdemes ilyenkor feltankolni?

Néhány éve egy nagyon menő kampánya volt a Felelős Gasztrohős Alapítványnak, amelyben arra hívták fel a figyelmet, mennyire hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a legszuperebb élelmiszerek az egzotikus, távolról jövő alapanyagok.

Ekkor rajzolták meg a magyar superfood térképet, amin megtalálható minden olyan élelmiszer, ami itthon, helyben terem meg, mégis valamilyen szempontból különösen egészséges, koncentráltan tartalmaz sokféle hasznos, nélkülözhetetlen alapanyagot.

Nem kell messziről

Ilyenkor hiába gondoljuk, hogy a sok avokádótól, goji bogyótól, chia magtól vagy quinoától leszünk éppen a legegészségesebbek, körülbelül ugyanennyire hatékonyak a helyben beszerezhető, olcsóbb hazai élelmiszerek. Ezek ráadásul sokkal kevesebbet utaztak, tehát nagy eséllyel többet tartottak meg eredeti tápértékükből, nem beszélve arról, mennyi tehertől óvták meg a környezetet, mennyivel fenntarthatóbbak.

A kampány során csupa olyan alapanyagot emelt ki az alapítvány, amelyeket már mi magunk is sokat dicsértünk, annyi különbséggel, hogy eddig a gasztronómiai szempontokat vettük előre. Most, hogy még heteket kell kihúzni a friss tavaszi alapanyagokért, ezekből a hazai, tápanyagokban gazdag élelmiszerekből, zöldségekből, gyümölcsökből, gabonákból és magokból igyekszünk új erőt meríteni.

spenotos palacsinta

Gabonák: hajdina

A hajdinát imádjuk, nem csak köretnek, kásának, de sült, pirított müzlibe is belekeverjük, mert mogyorós íze egészen egyedülállóvá teszi. Úgy tűnik, ezzel nem csak örömet okozunk, mert nagyon magas a rosttartalma, emellett mangánban és magnéziumban is gazdag.

Magok: lenmag, napraforgómag, dió, mogyoró

Bár a kesudió finom, ahogy a chia puding is jópofa dolog néha, ugyanolyan értékes a hazai dió, lenmag, napraforgómag is, ráadásul olcsóbb is. Ebbe a sorba tartozik még a mák, ami szintén tele van hasznos tápanyaggal és nem csak karácsonykor finom.

Répa, zeller

Egész évben teremnek, és lehet belőlük leves, főzelék, saláta, püré, ehetjük sütve, főzve vagy nyersen is, mi rengeteget eszünk belőle és tulajdonképpen nem nagyon tudjuk megunni őket. Persze ezeknél az élelmiszereknél is érdemes odafigyelni, hogy valóban hazait vegyünk, gyakran belefutni egészen értelmetlenül messziről jött, pedig itthon is kiválóan termő alapanyagokba. 

fermentalt kaposzta kicsi

Sütőtök, gomba

Bár a sütőtökszezon már kifelé lábal, szezonban még indig az egyik legjobb zöldség mind tápértékek, mind variálhatóság szempontjából. Mi addig esszük, amíg kapható, nyáron szinte hiányzik. Az egész évben ehető gombák is nagyon értékesek és érdemes belőlük gyakran enni, nem csak vitamin- és tápanyagtartalmuk, de magas növényifehérje-értékeik miatt is.

Kelkáposzta, káposzta, spenót

Káposztákból sem eszünk általában annyit, amennyit lehetne, pedig nullkalóriás, vitamindús, és ha fermentálva vagy valóban természetes eljárással savanyítva vesszük, még a bélrendszer immunvédelmét is erősítik. A káposztát idén sütve, sőt, serpenyőben pirítva is ettük, érdemes így is kipróbálni. A spenót pedig nagyon finom, ha turmix, ha főzelék, ha feltét, még akkor is, ha nem leszünk tőle olyan erősek, mint Popeye, elég sokat tesz értünk anélkül is.

Hagyma, fokhagyma

Ezt alap, hogy egész évben tesszük mindenbe, de ilyenkor különösen jólesik egy hagymaleves vagy egy húsmentes alaplé, amibe sok hagyma és fokhagyma főtt.

Alma, fagyasztott bogyósok

Télen a gyümölcsök hiányoznak a legjobban, mert a hazaiak közül csak az alma terem egész évben frissen. Ilyenkor lehet bevetni a lefagyasztott bogyósokat, lekvárokat és aszalványokat, utóbbiakat persze csak ésszel, mert sok bennük a cukor.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük