Szeretsz sütni? Ezt a 7 sütőformát mindenképp szerezd be

muffinforma
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A finom sütemény alapja a jó tészta, de az sem mindegy, hogy milyen formában sütjük, már csak a külcsín miatt sem. Minden sütemény másféle formában mutat jól, érdemes ezeket beszerezni, hogy megsüssük benne a kedvencünket.

Lassan egy hónapja kérem a kolléganőmet, hogy hozzon be nekem egy piteformát, mert nem találtam a sajátomat és szőlős pitét szerettem volna sütni. Ez a hiány döbbentett rá arra, hogy van még mit beszerezni tepsifronton a konyhában. Ha rendszeresen sütünk, a piteforma egy alapkellék, de sok tepsi egyszerűen annyira szép, hogy akkor is meg akarjuk venni, ha történetesen nincs rá égető szükségünk. 

Kapcsos tortaforma 

Ez volt az első tortaformám, és a mai napig ezt használom a legtöbbet. Egyrészt, mert a családban sajttortamánia uralkodik, így nem volt kérdés, hogy melyik formát veszem meg elsőként, másrészt meg a klasszikus, kör alakú tortáknak is ez a legmegfelelőbb. Sütés nélküli édességeket is lehet benne készíteni. A formáján kívül a praktikusságát is szeretem. Kapcsos tortaformából már beszereztem kis méretet is, amiben kétszemélyes adagokat is lehet készíteni. 

Muffinforma 

A muffin a gyerekek megszületése után lett igazán népszerű nálunk, pontosabban azután, miután zsúrokat kezdtem tartani. Ezek a kis sütemények több minden miatt praktikusak. Egyrészt, mert bármit be lehet pakolni a tésztájába a gyümölcsöktől kezdve a magokig, és az egészen cukros édestől kezdve a diétásig bárhogy el lehet készíteni. Emellett gyorsan kész van, és egy egész csapatot jól lehet vele lakatni. A kisebbeknek a mini muffinok praktikusak.

A muffin az a sütemény, amit kisgyerekkel is öröm elkészíteni, mert csak kavargatni és töltögetni kell a tésztát, semmi ördöngösség nincs benne. A lányommal imádunk szép muffinpapírokat vásárolni, ez is jó kis program. A muffinformában egyébként nemcsak édes, hanem sós ételeket is lehet készíteni, ezt a brokkolis változatot különösen ajánlom. Egy szó, mint száz, muffinforma nélkül már nem teljes a háztartásom. 

Nagy tepsi 

Ez az a tepsi, amelyik minden sütőhöz jár, legalábbis az én sütőmben volt. A legegyszerűbb kis kekszeket, mézeskalácsot, linzert és egyéb aprósüteményt sütni rajta, de kalácsot vagy akár sütőtököt is így készítek. Elég, ha letakarjuk sütőpapírral, és máris tehetjük rá a sütnivalókat. 

kuglófforma

Kuglófforma 

A kuglóf nemrég lett a kedvencem, mióta felfedeztem, hogy nagyon könnyű az összeállítása és a muffintésztához hasonlóan szuperül variálható. Ebből azt kísérletezem, hogy a klasszikus vagy a szilikon válik-e be jobban, mindenesetre mindkét fajtából van egy-egy otthon. Nemrég vettem kicsiket is, de gyanítom, hogy a színük jobban tetszett, mint a praktikum, de azokat is ki fogom próbálni. 

Piteforma 

Ugyan pitét nem sütök olyan gyakran, de a piteformát mégis fontos kelléknek tartom. Már csak azért is, mert olyan gyönyörűeket lehet kapni. A piteformában ugyanúgy lehet sósat és édeset is sütni. Ha sósat sütünk, akkor a quiche-nek tökéletes ez a forma. 

Szögletes tepsi

A klasszikus piskóták tepsije, például ezé a meggyesé, de brownie-hoz is nélkülözhetetlen. Egy időben nagyon ment nálunk ez a csokis édesség, de aztán leáldozott a csillaga. Talán azért, mert finoman szólva sem diétás, bár pont alakbarát. Ettől függetlenül a forma nagyon hasznos, főleg, hogy újabban a morzsasüti éli nálunk reneszánszát - szinte naponta készül -, úgyhogy biztosan nem marad kihasználatlan. De az almás pitéhez is tökéletes. 

Őzgerincforma 

Ha azt mondom méteres kalács, akkor mindannyiunknak a gyerekkora jut eszébe. Ez a sütemény őzgerincformában készül, ahogy a gyümölcskenyér is, de én az egybefasírtot is ebben sütöm. Az őzgerincben nagyon szépek a sütemények, klasszul szeletelhetők, így ajánlom a beszerzését. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon