![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
10 ötlet, ami segít a napi szükséges mennyiségű zöldség elfogyasztásában
![golyo cover](https://kep.index.hu/1/0/3108/31081/310816/31081637_2386591_136dc9a93fd90cfae1eff7a7f3504335_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Még ha úgy is érezzük, hogy elképesztően egészségesen étkezünk, akkor sem biztos, hogy mindig sikerül bevinni a napi ajánlott zöldségadagot - ehhez gyűjtöttünk most ötleteket.
Egy átlagos felnőttnek minden nap körülbelül 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztania összesen a WHO ajánlása szerint. Ez a mennyiség bizonyos ajánlások szerint még mindig csak a minimum.
Azóta, hogy ezt a számot megadta a világszervezet, már több olyan elmélet is született, amely szerint még ennél is több zöldségnek kellene a tányérunkra kerülnie. A Hogyan ne halj meg című könyv alkotója szerint a tányérunknak mindig úgy kellene kinéznie, hogy a nagy részét zöldség terítse be - a többi alapanyagnak kellene kisebbségbe kerülnie, nem pedig fordítva. Ezzel a táplálkozási elvvel a legtöbb súlyos betegség kiküszöbölhető lenne a szakértő szerint.
A gyümölcsbevitel talán mindenkinek egyszerűbb, elég hozzászokni, hogy kis étkezésekbe, reggeli müzlikhez vagy desszert helyett ilyesmit válasszunk, de mi a helyzet a zöldséggel?
Ráadásul sokaknak a salátától néhány nap után egészen elmegy az életkedvük is, és úgy érzik, mintha nyúllá változtak volna. Most olyan ötleteket gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek a salátamentes napokon is megenni a kellő zöldségadagunkat.
![brokkoli smoothie kicsi](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3150/31500/315000/31500077_02b1abdaad9938ded232f305039eb275_wm.jpg)
Turmixba
A legdivatosabb módszer valóban a legjobb, mert nem csak tökéletesen elrejthető a turmixokban a zöldség, de nyers formában is be lehet vinni őket, így száz százalékban hasznosulnak. Bizarr hangzása ellenére még a brokkoli is remekül működik egy kis banánnal, de a klasszikus spenót talán a legkevésbé érezhető a gyümölcsök mellett.
Levesekbe
Amikor vegyes zöldséglevest főzünk, simán beletehetünk még ezt-azt, ami akad a hűtőben és passzol a koncepcióhoz, például főzhetünk egy répát a paradicsomlevesbe, egy kis spenótot a brokkolihoz, sütőtököt az édesburgonyához, répát, gombát a borscsba a céklához és így tovább.
![zöldsegeves3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3149/31499/314999/31499931_d587d8977eb8f3df7ef12ca94efd0b51_wm.jpg)
Ragukba, currykbe
Még egy bolognait is lehet több zöldséggel készíteni, sőt, akár lencséből is, de a raguk, curryk és főzelékek a legmegengedőbbek. Akár három-négyféle zöldséget is elbír egy-egy ilyen fogás, csak az a fontos, hogy jól tudjanak együttműködni. A csicseriborsóhoz nem csak a paradicsom, de akár a spenót és a paprika is jól megy, ebben a zöld curryben pedig rögtön négyféle zöldség is elfért.
Süteménybe, kenyérbe
Sok olyan zöldség van, ami teljesen észrevétlenül képes eltűnni egy kenyér vagy sütemény tésztájában. A brownie-k és muffinok jó befogadói a cukkininek, sütőtöknek, édesburgonyának, puhára főtt céklának is, és akkor nem is beszéltünk a már nem is olyan bizarrnak számító répatortáról. Tavaly nyáron a rengeteg cukkinit zsemlébe sütöttem, és óriási sikere lett, édes, szaftos tésztát adott - ez valószínűleg répával vagy céklával is működik.
![zöldsegeves2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3149/31499/314999/31499935_79dacfe9b4e563ddb676f3f13fe52f59_wm.jpg)
Tócsniba
Nálunk mindenki elvakult rajongója minden tócsniféleségnek, ami nem csak krumpliból készülhet, hanem mondjuk céklából, répából, káposztából, brokkoliból és ezek keverékéből. Minél többféle zöld kerül bele, annál jobb lesz.
Zöldséggolyóba
A bab-, csicseriborsó- vagy lencsealapú golyók, tallérok vagy vega burgeralapok jó befogadói mindenféle zöldségnek. Ebben a zöldséges sárgaborsós golyóban zöldborsó, répa és hagyma is lapul, de a szerkezetet megtartva bátran lehet variálni a dolgot.
![cukkinis fasirt - ajanlo](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3149/31499/314999/31499995_bc213b25672dce34aedc1c9e464d1622_wm.jpg)
Fasírtba
Ha nem vegetáriánus üzemmódban készül a golyó, akkor is kerülhet bele zöldség. Senki nem veszi észre, ha teszek bele cukkinit, paprikát, répát, leveles spenótot vagy aszalt paradicsomot a húson és a többi megszokott alapanyagon túl.
Pestónak
Pesto nemcsak bazsalikomból készülhet, hanem bármilyen zöldből a spenóttól a leveles kelen át egészen a reteklevélig. Ha épp nem tésztán végzi, nagyon jót tesz a zöldségleveseknek, szendvicseknek vagy salátáknak is, mindennek ad egy plusz íz- és vitaminlöketet.
![zöldsegeves1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3150/31500/315000/31500007_eb93a25395bdac1edd067b092024c3e3_wm.jpg)
Wokosok
A sült rizsek, pad thaiok és minden ázsiai hirtelen, keverve pirított étel eszméletlen mennyiségű zöldség bekebelezésére képes. A káposztától a paprikán át egészen a gombáig mindent elfogad, minél több, annál jobb lesz a végén az összkép.
A tetejére
Nem csak szebb, de finomabb és egészségesebb is lesz minden leves, ragu, curry vagy szószos húsétel, ha a tetejére kap egy kevés friss zöldet. Mindegy, hogy bébispenót, madársaláta, rukkola vagy más van kéznél, ha épp nincs idő salátát keverni, nagyon jól megy a legtöbb étel tetejére egy adag.
Fotók: Ács Bori/Sóbors