Vegetáriánus karácsony: ezeket süsd, főzd, ha hús nélkül készül az ünnepi menü

ckcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hagyományos karácsonyi lakoma húsételekben bővelkedik, persze nem a vegetáriánusok körében. Bár sokan kihívásként tekintenek a húsmentes ünnepi menü összeállítására, most meggyőződhetsz róla, nem is olyan nagy kaland zöldséges fogásokkal pakolni tele az asztalt.

A szokásos karácsonyi fogások közé szaftos, általában hússal dúsított ételek tartoznak, ilyenkor különböző sültek, szárnyasok és halból készült finomságok kerülnek a tányérra.

Sok húsevőben még mindig felmerül a kérdés, mégis mit eszik egy vegetáriánus ünnepnapokon? Vajon lehet hús nélkül is izgalmas fogásokat összedobni? Talán meglepődsz a válaszon, de igen, méghozzá nagyon egyszerűen. A most következő összeállításunkban a húsmentes táplálkozás követőinek, illetve azon húsevő házigazdáknak próbálunk inspirációt adni, akik vegetáriánus vendéget várnak, hogy milyen ízletes fogásokkal rukkolhatnak elő a szeretet ünnepén. Ha pedig komplett menüötletekre vagy kíváncsi, azokat ide kattintva találsz.

Rántott mozzarellarudak

A vegetáriánusok húst nem esznek, de tejtermékeket, tojást fogyasztanak, így könnyű dolgod van. A sajt rántva isteni, tartármártással vagy áfonyaszósszal ínycsiklandó. Hagyományosan trappista sajtból szokás készíteni, érdemes azonban mozzarellából kipróbálni, meglásd, sokkal finomabb lesz.

mct

Koreai répasaláta

A rántott sajt mellé köret is jár, az se baj, ha több finomságot kínálsz mellé, elvégre az ünnep a bőségről szól. A hagyományos kísérőkön kívül a koreai répasalátát is vedd fel a kínálatba. A julienne-re vágott répára forró hagymás olaj kerül különleges fűszerekkel. A forró olajnak köszönhetően a répa nem puhul meg teljesen, kellemesen ress marad, öröm belőle minden falat.

répasali

Sajttal és joghurttal sült sütőtök

A téli idő egyik legkedveltebb alapanyaga az egészséges sütőtök. Az illatos tök sütésre és főzésre is kiváló, nagyon változatos finomságokat lehet belőle szervírozni. Az egyik legkedveltebb és egyben legegyszerűbb elkészítési módja, ha sütőbe tolod. Ennél a receptnél kétszer kerül sütőbe jó sok sajttal és joghurttal gazdagítva.

40682225 28f0c1a823dd140bcbb66ff19e8f3d7e wm

Tejfölös-prézlis karfiol

A régi kedvenc újragondolásában a karfiol először tejfölös-tojásos szószban merül el, utána kerül panírba. Így sokkal szaftosabb lesz a karfiol, igaz, a bunda kevésbé ropogós textúrájú, viszont sokkal gusztusosabb, szépen lehet szeletelni, a látvány és íz miatt ott a helye az ünnepi asztalon. Ha kicsit feldobnád a tejfölös keveréket, fűszerezd, és sajttal is dúsíthatod.

40566249 79ac9548b7afab84a75b7c7be03d4853 wm

Gombakrémes tészta

A gomba fehérjében gazdag, tökéletes húshelyettesítő, rengetegféle izgalmas finomság készíthető belőle. A gomba jól működik szószokkal párosítva, legyen az paradicsomos vagy tejszínes. A szószban készült gomba tésztával mennyei, de akár rizsre is cserélheted a köretet. Ha igazán ünnepi változatban szeretnéd elkészíteni, friss fűszernövényekkel szórd meg tálalásnál, gombából pedig két fajtát is használhatsz.

gtct

Sajtos rizskrokett

Krokett nem csak krumpliból készülhet, az olaszok rizsből is gyakran összedobják. A legjobb, hogy maradék rizsből is el lehet készíteni. A rizskrokett akkor lesz igazán finom, ha zöldségekkel, fűszerekkel és sajttal gazdagítod, utóbbiból érdemes kétfélét használni. Hogy ropogósabb legyen, pankomorzsába forgasd.

rkct

Céklacaprese

Az olasz saláta téli változata, paradicsom helyett cékla kerül a sajt mellé. A finomság igazi vitaminbomba a céklának köszönhetően, a színes finomság immunerősítő, bővelkedik antioxidánsokban, ásványi anyagokban, és persze az íze is fantasztikus. Egyszerű, mégis nagyszerű saláta, remekül mutat az ünnepi asztalon, érdemes kipróbálni, még akkor is, ha húsevő vagy.

ccsct

Parmezános padlizsángolyó

A gusztusos padlizsángolyó látványra úgy néz ki, mint a fasírt, tulajdonképen az is, csak hús helyett zöldség, azaz a padlizsán a főszereplő a finomságban. A masszában izgalmas fűszerek és parmezán is helyet kap, kínáld ünnepi körettel, édesburgonya vagy kelbimbó mellé remekül illik, de paradicsommártással készült tészta tetején is megállja a helyét.

padlizsángolyó3

Fűszeres lencseleves

A különleges lencselevesbe sárgarépa és zeller is kerül, az intenzív aromáról koriander, kömény és fokhagyma gondoskodik. Az ünnepi megjelenés érdekében egy kevés sáfrányt csempéssz a levesbe, így aranyló színe lesz. Ha inkább krémleves formájában tálalnád, akkor tejszínnel vagy tejföllel pürésítsd le, krutonnal megszórva kínáld, de hagyományosan is az asztalra kerülhet.

llct

Vegán brokkolikrémleves

A színes brokkolikrémleves nemcsak a vegetáriánusok szívét rabolja el, hanem a vegánokét is, hisz növényi itallal készül. A leves krémes, tele van ízekkel. Levesbetétnek használhatsz sült brokkolirózsákat, krutont, vagy szórj a tetejére fenyőmagot.

Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Sági Zsófia / Sóbors

Ezt is szeretjük