Ezeket fogyaszd, ha magas a vérnyomásod: a folyadék sem mindegy

Vernyomascsokkento-etelek-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az étkezés sokkal nagyobb hatással van a szervezetünkre, mint gondolnánk: a kiegyensúlyozott táplálkozással a vérnyomásunkat is szabályozhatjuk.

A vérnyomásunk megfelelő szinten tartása létfontosságú: ha túl magas, olyan állapotokat idézhet elő, mint a szívroham vagy az agyvérzés, de a hétköznapokat is megnehezíti.

És bár a szakirodalom a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egész arzenálját sorolja fel, a leghatásosabb és legtartósabb módszer máig a kiegyensúlyozott étkezés és a megfelelő tápanyagbevitel. 

Bizonyos ételek amellett, hogy ellátnak a szükséges tápanyagokkal, a vérnyomást is képesek csökkenteni. Ilyenek az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, amelyek sok C- és E-vitamint, káliumot, szelént és L-arginint tartalmaznak, védik a sejteket a káros hatásoktól és gyulladáscsökkentő hatásúak.

Vernyomascsokkento-etelek

C-vitaminban gazdag ételek

A magas C-vitamin-tartalmú élelmiszerek védik a szervezetet az oxidatív stresszel szemben, ezáltal pedig megelőzik a gyulladások kialakulását. A legjobb forrásai a következők:

  • paprika,
  • kivi,
  • brokkoli,
  • kelbimbó,
  • eper,
  • édesburgonya,
  • citrusfélék (narancs, grépfrút, citrom vagy lime).

E-vitaminban gazdag ételek

A zsírban oldódó E-vitamin az egyik legerősebb antioxidáns, amely hatékony védelmet nyújt a szabad gyökök okozta károkkal szemben. Ezek az ételek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben:

  • mandula,
  • avokádó,
  • napraforgómag,
  • dió, mogyoró és mogyoróvaj,
  • lazac.
Vernyomascsokkento-etelek-1

Kálium, az érrendszer védelmezője

A kálium azáltal támogatja az optimális vérnyomást, hogy segít ellazítani az érfalakat, és kiüríteni a szervezetből a felesleges sót (ami a magas vérnyomás egyik kiváltója). Ezeket az élelmiszereket fogyaszd:

  • banán,
  • krumpli,
  • spenót,
  • paradicsom,
  • sárgarépa,
  • avokádó,
  • diófélék és olajos magvak (pisztácia, mandula, lenmag).

Szelénben gazdag ételek

A szelén amellett, hogy erős „szépségvitamin”, antioxidáns hatással is rendelkezik: védi a szervezetet az oxidatív stresszel szemben. Ezek az élelmiszerek a legjobb forrásai:

  • tonhal és tenger gyümölcsei, mint a garnéla vagy a kagyló,
  • brazil dió,
  • szárnyasok (csirke, pulyka),
  • tojás,
  • sörélesztő.
Vernyomascsokkento-etelek-3

L-arginin-tartalmú ételek

Az L-arginin egy aminosav, amely a szervezetbe jutva egy nitrogén-monoxid nevű vegyületté alakul át. Amellett, hogy elősegíti a fehérjeszintézist, segít az izomsejtek ellazításában. Az alábbi ételek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben:

  • diófélék és olajos magvak (tökmag, dió, mogyoró),
  • hüvelyesek (lencse, csicseriborsó, szójakészítmények),
  • tejtermékek,
  • húsok,
  • teljes kiőrlésű gabonafélék.

Magas kalciumtartalmú ételek

A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy az ajánlott napi 1000 mg-os kalciummenyiség 1500 mg-ra történő emelése jó hatással van a vérnyomásra. A legtöbb kalciumért az alábbi ételeket fogyaszd:

  • tejtermékek,
  • mandula,
  • zöld leveles növények, saláták, brokkoli,
  • hüvelyesek,
  • tofu és más szójakészítmények.
Vernyomascsokkento-etelek-2

A felsorolt élelmiszerek mellett a fokhagyma is vérnyomáscsökkentő hatású. Amellett, hogy pluszízt ad az ételeknek, remek gyulladáscsökkentő is.

Ezenkívül az alkoholfogyasztás mérséklése is segít az optimális vérnyomás fenntartásában.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük