
A hosszú élet titka a tányéron keresendő: zöldségek, amiket naponta kéne fogyasztani

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába
Mindennap egy bögre párolt karfiol vagy brokkoli hozzájárul a hosszú, egészséges élethez.
A hosszú, egészséges életért te tehetsz a legtöbbet: tervezz, táplálkozz egészségesen, mozogj mindennap, és kerüld a stresszes életmódot.
Az örök élet kérdése mindig is foglalkoztatta az emberiséget: sajnos egyelőre még nem találták fel azt a varázspirulát, amelytől halhatatlanok lehetünk. Viszont igenis megnövelhetjük az élettartamunkat, ha változtatunk a rossz táplálkozási szokásainkon, és ehhez nincs szükség csodaszerre.
A hosszú élet ízei című könyv szépen körbejárja a témát. Többévnyi kutatást tartalmaz az olvasnivaló, melyből a kék zónákban élők, aggastyánkorú emberek étkezési szokásait ismerhetjük meg. A kék zóna azokat a régiókat jelöli, ahol az emberek általában a legtovább élnek. A könyvben olyan helyekre utazhatunk, ahol 90, sőt még 100 év felett is boldog, egészséges életet élnek az emberek, testi és szellemi frissességük csodálatra méltó. A titok nem hétpecsétes, mi is kipróbálhatjuk a receptjüket. Meg kell tanulni helyesen táplálkozni, olyan élelmiszereket fogyasztani, melyek jót tesznek a szervezetnek.

Mit esznek a kék zónákban élők?
A kék zóna szépkorú asszonyai és urai nem fogyasztanak sok húst, és az édesség is inkább csak ünnepnapok alkalmával kerül az étkezőasztalukra. Nem gondolják túl a napi menüt. Mindent maguk készítenek, kerülik a feldolgozott élelmiszereket. Míg hazánkban nagyszüleink zsírral készítik a fogásokat (mi tagadás, finom is a liba- vagy kacsazsír), addig a kék zóna lakói csakis olívaolajat használnak. Törekednek a rostban gazdag ételek fogyasztására, és mindig friss fűszernövényekkel dolgoznak.
Étkezési szokásaikat érdemes tanulmányozni, és bevezetni az életünkbe, ezzel járulva hozzá a hosszú, egészséges élethez. Ennek érdekében megmutatjuk, milyen zöldségeket ajánlott mindennap a tányérra tenni.
Karalábé
A karalábét érdemes nyersen ropogtatni, jócskán bővelkedik a hosszú élethez szükséges tápanyagokban. Van benne rost, kálium, vas és kalcium is. A zöldségből pompás saláták készíthetők, és persze párolva és főzve is finom.

Édeskömény
Az édesköményt karalábéval is érdemes párosítani egy kellemes salátában. A zöldség vízhajtó hatású, szabályozza a vérnyomást, bővelkedik rostban, A- és B-vitaminban. A növény gumóját és leveleit is fel lehet használni.
Lóbab
A lóbab fehérjében és rostban bővelkedik. Nagyon izgalmas alapanyag, melyből tápláló és ízletes levesek és raguk készülhetnek. Nemcsak a lóbabot, hanem az összes fajtát érdemes felfedezni és gyakran használni, mivel tele vannak jótékony tápanyagokkal.
Paradicsom
Nyersen és főzve is érdemes fogyasztani. A lédús finomság remek C-vitamin- és káliumforrás. A paradicsomot magában is lehet fogyasztani, ínycsiklandó saláták és szószok is készülhetnek belőle.

Lila édesburgonya
A különleges batáta segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő, nem emeli meg annyira a vércukorszintet, mint a hagyományos fehér burgonya.
Újhagyma
A fehér és a zöld része is felhasználható. Finom szendvics mellé kínálva, vagy salátába rejtve, és főzésnél is lehet használni. Az újhagyma remek C- és K-vitamin-forrás.
Gomba
A gomba immunerősítő, remek fehérje- és D-vitamin-forrás, több fajtája közül lehet válogatni. A csiperke mellett érdemes mást is kipróbálni, ilyen a laska vagy a shiitake.

Paprika
A paprika C-vitaminban bővelkedik, rendszeres fogyasztásával számos krónikus betegség kialakulásának kockázata csökkenthető.
Zsálya
Hazánkban nem annyira népszerű, pedig rendszeres fogyasztásával megelőzhető az Alzheimer-kór és a demencia. A zsálya csonterősítő hatásáról is ismert.

Rozmaring
A rozmaringot a leggyakrabban fűszernövényként használják, de mivel nagyon egészséges, gyógyteát is érdemes belőle készíteni. A rozmaring javítja az emésztést és fokozza a memóriát.
Spenót
A spenót nagyon izgalmasan felhasználható, akár még reggeli turmix is készülhet belőle. A zöld vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban bővelkedik.

Avokádó
Az avokádó jót tesz a vérnyomásnak, rendszeres fogyasztása csökkenti a sztrók kialakulásának kockázatát.
Keresztes virágú zöldségek
Ilyen a brokkoli, karfiol vagy a káposzta. Előbbi kettőt érdemes mindennap fogyasztani, egy bögrényi mennyiséget párolj meg, úgy kínáld. Ezek a zöldségek védik a szívet, és a rákbetegségeket is távol tartják.
Fotók: Getty Images