Álompuha sufnudli fahéjas prézlivel: jó sok lekvárral az igazi
Ha nem tudsz betelni a krumplinudlival, akkor készítsd el zsemlemorzsás, édes változatban is. Leves mellé másodiknak és desszertnek is szuper!
A krumplinudli szinte minden formában mennyei, hiszen az édes és a sós ízek is jól állnak neki. Édesből talán a mákos a legnépszerűbb, de a diós vagy a prézlis is szuper finom. Sós verzióból is szinte végtelen a lehetőségek tárháza, hiszen bármelyik szószos ételhez elkészítheted köretként.
A receptje pedig egyszerűbb nem is lehetne: az alaphoz mindössze 4 hozzávaló szükséges, ezek a krumpli, a liszt, az olaj és a só. Mivel olaj is kerül a tésztába, tojásra nem lesz szükség, hiszen a zsiradék tökéletesen összetartja, és a nudlik nem főnek szét. Cserébe pedig hűlés után is sokkal puhábbak maradnak, mint a tojással készült változat.
Egy nagy lábasban forraljunk enyhén sós vizet, majd vegyük a hőfokot alacsonyra, és fedjük le, amíg a nudlikat előkészítjük.
A reszelt krumplit, a lisztet, az olajat és a sót keverjük össze, és 2-3 perc alatt gyúrjunk belőle sima felszínű, ruganyos tésztát. Osszuk 4 egyenlő részre, és lisztezett felületen sodorjunk belőlük ujjnyi vastag, hosszú rudakat. Vágjunk belőlük 5 cm hosszú darabokat, és tenyérrel formázzuk őket úgy, hogy a két végük kissé elvékonyodjon.
Óvatosan dobáljuk őket a forrásban levő vízbe, és 2-3 perc alatt főzzük puhára. Akkor vannak készen, ha már legalább 1 percig a víz felszínén főttek.
Szedjük ki a vízből, és tegyük egy nagyobb edénybe. Kanalazzuk rá a növényi vajalternatívát, és várjuk ki, amíg a forró nudliktól elolvad. Szórjuk rá a darált mákot, a porcukrot és a vaníliás cukrot, és alaposan keverjük össze, de vigyázzunk, ne törjük össze a nudlikat.
Önmagában vagy vaníliasodóval, esetleg vaníliapudinggal fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu