Álompuha sufnudli fahéjas prézlivel: jó sok lekvárral az igazi

Prezlis-sufnudli-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nem tudsz betelni a krumplinudlival, akkor készítsd el zsemlemorzsás, édes változatban is. Leves mellé másodiknak és desszertnek is szuper!

Bár a prézlivel készülő nudli leginkább a gombóckészítés mellékterméke – azaz annak a tésztának a felhasználása, amelybe már nem jut gyümölcs –, de önmagában is könnyen összedobhatod. A tészta ugyanaz, mint a szilvás gombóc esetében, a legnagyobb különbség (és nem mellesleg könnyebbség), hogy nem kell belőle gombócokat formázni.

Az egyszerű nudlikat érdemes fahéjas zsemlemorzsába hempergetni, hiszen az adja majd meg az ízüket. És ha mégis hiányolnád belőle a gyümölcsöt, akkor kanalazz rá lekvárt: tökéletes mellé a szilva és a barack, de eperrel vagy meggyel is kipróbálhatod.

Prézlis sufnudli

Prezlis-sufnudli

Hozzávalók 4 személyre

A nudlihoz:

  • 1 kg krumpli
  • 250 g liszt + a gyúráshoz
  • 1 tk
  • 3 ek olaj

A prézlihez:

  • 350 g zsemlemorzsa
  • 5 ek olaj
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 3 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a prézlit. A zsemlemorzsát közepes hőfokon pirítsuk aranybarnára az olajjal, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk 10 percig hűlni. Keverjük hozzá a fahéjat és a cukrot, majd tegyük félre.

Készítsük elő a tésztát az ebben a receptben leírtak szerint. Ha összeállt, osszuk négy egyenlő részre, és sodorjunk belőlük ujjnyi vastag rudakat. Egy késsel szaggassunk belőlük 5-6 cm hosszú darabokat, és tenyérrel formázzuk őket úgy, hogy a két végük elvékonyodjon.

Közben egy nagy lábasban forraljunk enyhén sós vizet, majd ha lobog, óvatosan dobáljuk bele a nudlikat (ha kisebb az edény, 2-3 körben főzzük őket). Főzzük készre 2-3 perc alatt: miután feljöttek a víz felszínére, hagyjuk őket további 1-2 percig.

Szedjük ki a vízből, és forgassuk a prézlibe. Még melegen kínáljuk, tetszőleges lekvárral, esetleg tejföllel fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük