Isteni áfonyás muffin diómorzsával: egyszerre álompuha és roppanós
A klasszikus áfonyás muffint érdemes időnként megújítani: ennek a változatnak a tetejére karamellizált diómorzsa kerül.
A morzsasüti igazi jolly joker a desszertek között: szinte bármilyen gyümölcsös töltelékkel elkészíthető, a tésztája sem igényel különösebb hozzáértést, mégis egy mutatós és nagyon finom sütemény lesz a végeredmény. Ebbe a változatba zabpehely és mandulaliszt kerül, így gluténérzékenyként is bátran fogyaszthatod.
A töltelék alapja édes alma és fanyar áfonya, a remek párost pedig kevés fahéj, gyömbér és szerecsendió is kiegészíti. Egy ideje minden olyan desszerthez adok egy kevés szerecsendiót is, amelyhez fahéjat ír a recept, és azt tapasztalom, hogy a fahéj is sokkal hangsúlyosabbá válik általa. Ennél a morzsasütinél mindenképp adj neki egy esélyt te is!
A megadott hozzávalók 4 db kb. 10 cm-es átmérőjű ramekin (szuflé) tálhoz vagy egy 20x20 cm-es tepsihez elegendők.
Hevítsük elő a sütőt 180 fokra, és a sütőtálakat kenjük ki gazdagon kókuszolajjal.
A töltelékhez az áfonyán kívül tegyünk minden hozzávalót egy kisebb edénybe, és fedő alatt, alacsony hőfokon főzzük 15 percig. Adjuk hozzá az áfonyát is, főzzük további 5 percig. Tegyük félre.
A morzsaréteghez tegyünk minden hozzávalót egy tálba, és kézzel dolgozzuk el a kókuszolajat. Ha túl száraz, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. Akkor jó, ha a tészta kissé összetapad, ha az ujjaink közé csípjük.
Kanalazzuk a tölteléket az edények aljára, majd bőségesen szórjuk meg a morzsával. Tegyük sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
Azonnal fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu