
Epres morzsasüti zabpehellyel: tavaszi desszert tele rosttal

Finom, egészséges és tartalmas desszertet készíthetsz, ha ezt az epres morzsasütit választod: a tésztája zabpehelyből készül, és gyerekjáték összedobni.
A morzsasütikben az a jó, hogy nemcsak extrafinom süteménylisztből készülhetnek, hanem sok alternatív gabonát is felhasználhatsz a sütéshez. Ebben az esetben például egy gluténmentes és rostdús keverék kapja a főszerepet, amelyben a zabpehelyhez mandulaliszt is kerül. A recept előnye, hogy a tésztát (vagy morzsát) csak egyszer kell összeállítani, hiszen ugyanabból készül a sütemény alapja és a teteje is.
A felhasznált lisztek és egyéb alapanyagok annyira tápanyagdúsak, hogy ezt a morzsasütit akár reggelire és tízóraira is beillesztheted. A megadott mennyiségek egy 20x20 cm-es tepsihez elegendők.
-
2023-06-01 09:36:01
-
2023-05-29 08:52:01
-
2023-05-28 08:36:02
Epres morzsasüti zabpehellyel

Hozzávalók 16 szelethez
A töltelékhez:
- 350 g friss eper megpucolva, feldarabolva
- 1 ek citromlé
- 2 ek juharszirup
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 ek kukoricakeményítő
A tésztához:
- 60 g zabpehely
- 100 g dió apróra vágva
- 50 g mandulaliszt
- 100 g barna cukor
- 2 ek őrölt lenmag
- 1 tk őrölt fahéj
- 0.25 tk őrölt szerecsendió
- 0.25 tk só
- 2 ek hideg, kemény kókuszolaj
- 2 ek víz
Elkészítés:
Az epres réteghez egy közepes edényben a kukoricakeményítőn kívül keverjük össze az összes hozzávalót, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett forraljuk 10-15 percig, vagy amíg az eper kissé összeesik, és lekvárra hasonlító állaga lesz. Keverjük hozzá a keményítőt is, és tegyük félre.
A morzsaréteghez tegyük egy aprítógépbe a zabpelyhet, a diót, a mandulalisztet, a barna cukrot, a lenmagot, a fűszereket és a sót, és dolgozzuk darabosra őket. (Nem kell, hogy túl finom liszt legyen.) Adjuk hozzá a kókuszolajat és a vizet, és azt is dolgozzuk el benne.
A massza 2/3-át kanalazzuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kézzel vagy egy kanállal nyomkodjuk egyforma vastagságúra. Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Kanalazzuk rá az epres tölteléket, a megmaradt tésztát is morzsoljuk rá, végül pedig díszítésként szórjuk meg kevés zabpehellyel vagy tetszőleges magvakkal. Süssük további 20 percig, és szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Elfogyasztásig hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Olvasd el ezt is!