Mennyei barackos galette: lekvárrá sül benne a gyümölcs
Ez a galette esélyesen a legújabb kedvenced lesz: a ropogós tészta és a krémes barackos töltelék tökéletes összhangot alkotnak.
Ezt a sütit egyáltalán nem nehéz elkészíteni, a végeredményt pedig a rusztikus jelző köntösébe bújtatva mindenki imádni fogja. Ráadásul kevés hozzávalóból készül, amelyben a szezonális áfonyáé a főszerep.
Az áfonyás galette elronthatatlan, amit tálalhatsz tejszínhabbal vagy fagylalttal is, de önmagában is isteni desszert. A piterajongóknak pedig kötelező elkészíteniük!
Egy tálba öntsük bele a kimért lisztet. Adjuk hozzá a cukrot, a csipet sót és a vajat. Fontos, hogy a vaj hideg legyen. Kézzel alaposan dolgozzuk össze, amíg a tészta morzsalékos nem lesz.
Adjuk hozzá a jéghideg vizet, és gyúrjuk tovább, amíg omlós tésztát nem kapunk.
A tésztából formázzunk kis, kerek cipót, majd tegyük át egy légmentesen zárható edénybe, és pihentessük a hűtőben 20-30 percig.
Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket.
Az áfonyát mossuk meg, és tegyük bele egy közepes méretű tálba. Adjuk hozzá a töltelékhez kimért cukrot, a citromhéjat és a citromlevet, a lisztet és a vaníliakivonatot. Spatulával vagy fakanállal óvatosan keverjük össze a hozzávalókat.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd két sütőpapírlap közé téve nyújtsuk ki kerek formára. Kb. 30-35 cm átmérőjű legyen.
Tegyük a tésztát sütőpapírral együtt egy nagyobb, lapos tepsibe. A felső papírt távolítsuk el.
Tegyük a tölteléket a tészta közepére, és oszlassuk el úgy, hogy a széleitől kb. 6-8 cm távolságra legyen.
Ezután hajtogassuk rá a tészta széleit a töltelékre, majd kenjük meg egy kis vízzel.
Végül szórjuk meg egy kis cukorral, majd süssük készre az előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt.
Mielőtt tálalnánk, várjuk meg, amíg kicsit hűl, hogy könnyebb legyen felvágni.
Ízlés szerint kínálhatunk mellé fagyit, tejszínhabot vagy mentaleveleket is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu