Nagyon mákos kevert süti pillanatok alatt: citrommáz borítja a tetejét
Pihe-puha az egyszerű kevert süti tésztája, de akkor lesz igazán finom, ha a roppanós citrommázat se hagyod le a tetejéről!
Kevert tésztás kuglófot készíteni nem nagy ördöngösség, csak össze kell vegyíteni az alapanyagokat, a formába önteni a tésztát, és már mehet is a sütőbe. Ez a változat abban különleges, hogy mák, áfonya és narancs dobja fel, így nagyon illatos és gyümölcsös lesz a végeredmény.
A mák nem darálva, hanem egészben kerül bele, így minden falatra jut majd egy-egy roppanós szem, sokkal izgalmasabb lesz a tészta. A narancsnak csak a héját használjuk fel, ezért fontos, hogy bionaranccsal dolgozz, de ha a levéből is készítenél valamit, vagy még citrusosabb végeredményre vágysz, dobj össze belőle egy cukormázat az itt olvasható recept alapján.
Az áfonyát öblítsük át, csöpögtessük le, tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, vajazzunk és lisztezzünk ki egy 25 centis kuglófformát.
Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sütőport, a sót és a mákot.
Egy másik tálban keverjük habosra a cukrot a puha vajjal, a narancshéjjal és a vaníliakivonattal. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat is, majd keverjük bele az olajat is.
Forgassuk a lisztes keveréket a vajasba, és közben adjuk hozzá több részletben a tejet is. Keverjük csomómentesre a masszát. Végül forgassuk bele az áfonyát.
Öntsük a tésztát az előkészített formába, majd toljuk a sütőbe 60-70 percre, tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk pár percig hűlni, majd fordítsuk ki a formából, és porcukorral vagy citrommázzal kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu