Puha almás-fahéjas kenyér: különleges máz díszíti a tetejét

11
Nyomtatás
almas-fahejas-kenyer
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a sütemény tökéletes akár reggelire, akár a délutáni tea mellé. Klasszikus, őszi, almás desszert, amelyre különleges máz is kerül.

A hűvös, őszi reggeleken tökéletes napindító lehet ez a puha, almával készült és édes almamázzal nyakon öntött kenyér. Vagy lehet, hogy inkább a délutáni tea mellé kívánnál egy édes süteményt? Semmi akadálya!

A tésztába reszelt alma, fahéj, szegfűszeg és szerecsendió kerül, a máz pedig almaborral fő. Egyáltalán nem nehéz elkészíteni, a látvány pedig önmagáért beszél.

Tipp

A kenyérhez készült mázból készíts bátran többet, majd használd fel a reggeli müzli vagy palacsinta mellé öntetnek.

Almás-fahéjas kenyér

almas-fahejas-kenyer

Hozzávalók 20 x 10 cm-es formához cm átmérőjű formához

A tésztához:

  • 260 g búzaliszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 1.5 tk. őrölt fahéj
  • 0.75 tk.
  • 0.25 tk. őrölt szerecsendió
  • 0.25 tk. szegfűszeg
  • 120 ml növényi olaj
  • 120 ml cukrozatlan almaszósz
  • 100 g barna cukor
  • 3 db tojás
  • 1 db Granny Smith alma

A mázhoz:

  • 240 ml almabor (cider)
  • 2 ek. sózatlan vaj
  • 60 g porcukor
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

Vajazzunk, majd lisztezzünk ki egy 20x10 cm-es kenyérsütő formát.

Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a sót, a szerecsendiót és a szegfűszeget.

Egy másik közepes tálban keverjük össze az olajat, a cukrot, a tojásokat és az almaszószt.

Ha mindkét tálban összekevertünk mindent, adjuk hozzá a száraz hozzávalós keveréket a nedves keverékhez. Alaposan dolgozzuk össze, majd keverjük bele az apróra kockázott almát. Öntsük a formába, majd tegyük be az előmelegített sütőbe, és kb. 50 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük.

Ha megsült a kenyér, vegyük ki a sütőből, picit várjunk, amíg hűl, majd fordítsuk ki a sütőformából és pihentessük.

Készítsük el a mázat, amíg a süti pihen.

Az almabort egy közepes serpenyőben forraljuk fel magas lángon. Addig főzzük, amíg felére redukálódik. Ez kb. 10 percet vesz igénybe.

Ekkor adjuk hozzá a vajat, a porcukrot és a sót. Csökkentsük a hőt, és lassú tűzön főzzük tovább gyakori keverés mellett. Addig főzzük, amíg szirupos állaga nem lesz.

Amikor elkezd besűrűsödni, el is készült, és már nincs is más dolgunk, mint ráönteni a kenyérre.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon