Illatos, isteni almás-fahéjas zabkeksz: ezt válaszd, ha nassolnál valamit
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha nem tudsz lemondani az édes ízről, keress egészségesebb alternatívákat, ez az almás zabkeksz tökéletes választás.
Ebből a zabkekszből bátran nassolhatsz, habár nem cukormentes, ugyanis mézzel készül, sokkal egészségesebb választás, mint a hagyományos fehér liszttel és cukorral készült változatok. A zabpehely és a teljes kiőrlésű liszt is rostdúsak, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, így sokáig eltelítenek, és nem emelik meg a vércukorszintedet sem. Reggelire is tökéletes választás ez a zabkeksz, hogy energikusan induljon a napod.
Na és mitől lesz igazán finom ez a rostdús nassolnivaló? Az almától és a fahéjtól, az almás pite ízét adja vissza, csak éppen keksz formájában és egészségesebb kiadásban. A gyümölcsöt egészen apróra kell vágni, nagyjából 0,5x0,5 centis kockákat kell kapnod.
Vigyázz, hogy ne süsd túl a kekszeket, melegen még túl puhánnak tűnnek majd, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak. Ez az almás zabkeksz nem lesz ropogós, inkább omlós, tökéletes választás önmagában is.
Almás-fahéjas zabkeksz
Hozzávalók 15 darabhoz
- 100 gramm zabpehely (apró szemű)
- 90 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 1.5 tk sütőpor
- 1 tk fahéj
- 1 csipet só
- 30 gramm vaj
- 1 db tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 150 gramm méz
- 1 közepes darab alma (Idared)
- 1 kk citromlé
Elkészítés:
Az almát mossuk meg, töröljük szárazra, vágjuk ki a magházát, majd vágjuk egészen apró kockákra. Tegyünk rá egy kevés citromlevet, keverjük vele össze.
Keverjük össze egy tálban az átszitált lisztet, a sütőport, a zabpelyhet, a fahéjat és a sót.
Egy másik tálban keverjük össze az olvasztott vajat, a vaníliakivonatot és a tojást. Keverjük bele a mézet is.
Forgassuk a száraz hozzávalókat a nedvesekhez, keverjük egyneműre a tésztát. Forgassuk bele az almát, majd tegyük a hűtőbe pihenni 30 percig.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit.
Fagyiskanállal tegyünk kupacokat a sütőpapírra, hagyjunk köztük helyet. Picit lapítsuk ki őket.
Toljuk a sütőbe 11-13 percre. Amikor az aljuk halványbarna, készen vannak.
Hagyjuk a tepsin kihűlni őket, úgy szilárdulnak meg a kekszek.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors