Almás zabkása melegítő fűszerekkel – Energiát ad az őszi napokra

almás zabkása cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zabkása nemcsak egészséges, energiát adó reggeli, hanem ezerféleképpen variálható, így sosem fogod megunni.

A zabkását a legtöbbször a sportolók eledeleként szokták emlegetni, gyorsan elkészíthető, jól variálható reggeli, ami után csak úgy pörögni fognak a lábaid. Ha nem sportolsz, de szeretnél energiát nyerni, akkor is melegen ajánlom a zabot, hiszen lassan felszívódó szénhidrátként sokáig fejti ki a hatását.

Az alapzabkását érdemes változatossá tenni, gyümölcsökkel, magvakkal, de akár csokival is. A banános-mogyoróvajastól szerintem estig meg sem fogsz állni. Ősszel és télen az alma az egyik legjobb és legegészségesebb gyümölcs, amelyből nagyon finom süteményeket is süthetsz, például ezt az egyszerű, almás-diós kevert piskótát.  

Az alma zabkásába is tökéletes, de ne nyersen kockázd bele, hanem kicsit karamellizáld meg, adj hozzá melengető fűszereket, mintha crumble-t, morzsapitét készítenél. 

Almás zabkása

almás zabkása recept ok

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 darab alma
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 teáskanál méz vagy barna cukor
  • 1 kávéskanál fahéj (őrölt)
  • 150 gramm zabpehely
  • 300 milliliter víz vagy növényi ital
Recept idők

Elkészítés:

Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházát, és kockázzuk fel.

Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, tegyük rá az almát, a mézet, és pároljuk puhára. Méz helyett használhatunk barna cukrot is, attól jobban karamellizálódik a gyümölcs. Szórjuk rá a fahéjat, adjuk hozzá a zabpelyhet, és öntsük fel vízzel vagy növényi itallal. Közepes lángon néhány perc alatt főzzük meg. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük