Almás zabkása melegítő fűszerekkel – Energiát ad az őszi napokra
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
A zabkása nemcsak egészséges, energiát adó reggeli, hanem ezerféleképpen variálható, így sosem fogod megunni.
A zabkását a legtöbbször a sportolók eledeleként szokták emlegetni, gyorsan elkészíthető, jól variálható reggeli, ami után csak úgy pörögni fognak a lábaid. Ha nem sportolsz, de szeretnél energiát nyerni, akkor is melegen ajánlom a zabot, hiszen lassan felszívódó szénhidrátként sokáig fejti ki a hatását.
Az alapzabkását érdemes változatossá tenni, gyümölcsökkel, magvakkal, de akár csokival is. A banános-mogyoróvajastól szerintem estig meg sem fogsz állni. Ősszel és télen az alma az egyik legjobb és legegészségesebb gyümölcs, amelyből nagyon finom süteményeket is süthetsz, például ezt az egyszerű, almás-diós kevert piskótát.
Az alma zabkásába is tökéletes, de ne nyersen kockázd bele, hanem kicsit karamellizáld meg, adj hozzá melengető fűszereket, mintha crumble-t, morzsapitét készítenél.
Almás zabkása
Hozzávalók 2 személyre
- 1 darab alma
- 1 teáskanál vaj
- 1 teáskanál méz vagy barna cukor
- 1 kávéskanál fahéj (őrölt)
- 150 gramm zabpehely
- 300 milliliter víz vagy növényi ital
Elkészítés:
Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházát, és kockázzuk fel.
Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, tegyük rá az almát, a mézet, és pároljuk puhára. Méz helyett használhatunk barna cukrot is, attól jobban karamellizálódik a gyümölcs. Szórjuk rá a fahéjat, adjuk hozzá a zabpelyhet, és öntsük fel vízzel vagy növényi itallal. Közepes lángon néhány perc alatt főzzük meg.
Fotó: Getty Images