10 szuper finomság leveles tésztából: édes és sós recepteket is mutatunk
A hűtőben mindig érdemes leveles tésztát tartani, mert gyorsan és sokoldalúan felhasználható, reggeli, vacsora és még vendégváró is készíthető belőle.
Megéri a hűtőben leveles tésztát tartani, hiszen pillanatok alatt készíthetsz belőle finomabbnál finomabb sós és édes péksütiket. Az almás táska örök kedvenc, kicsik és nagyok is szeretni fogják, és ha kész tésztát használsz, alig lesz vele munkád.
Ősszel különösen jólesik majd a melegítő fűszerekkel készült almás süti, ráadásul alig valamiből összedobhatod. A fahéjat viszont ne spórold ki belőle, az sosem hiányozhat az őszi gyümölcs mellől, ikonikus páros, nem véletlenül.
Az almás táskát többféleképpen is feldobhatod: a sütés előtt szórj a tetejére cukrot, és süsd rá, vagy a kész sütit locsold meg citrommázzal, esetleg karamellöntettel.
Az almákat pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, szedjük ki a magházukat. Vágjuk őket kisebb kockákra. Locsoljuk rá a citromlevet.
Tegyük az almát, a cukrot, a vajat és a fahéjat egy lábasba, majd alacsony lángon főzzük addig, míg az alma nagyjából megpuhul, de még nem esik szét, kb. 8-10 percig.
A keményítőt keverjük össze 2 ek. vízzel, majd adjuk a puha almához, és főzzük össze 1-2 perc alatt, míg besűrűsödik a szósz. Húzzuk le a tűzről, hagyjuk kihűlni.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Az egyik lap leveles tésztát terítsük ki magunk elé, próbáljuk meg egy kb. 28 centis négyzetté nyújtani, majd vágjuk 4 darab négyzetre.
Egy tojást verjünk fel, majd kenjük le vele mindegyik négyzetnek a széleit. A négyzetek közepébe tegyünk kb. 2 evőkanálnyi almás tölteléket, majd hajtsuk össze őket úgy, hogy háromszögeket kapjunk. A széleket egy villa segítségével nyomkodjuk össze.
Járjunk el így a másik lap leveles tésztával is, így összesen 8 almás táskánk lesz.
Az almás táskákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le felvert tojással, és szórjuk meg egy kevés kristálycukorral.
Toljuk őket a sütőbe kb. 25-30 percre, míg a tetejük aranybarna nem lesz. Hagyjuk őket picit hűlni, majd rögtön kínáljuk.
Fotók: Getty Images