Színpompás sárgarépás szendvicskrém: eteti magát, olyan finom
A pompás házi kence szuper kenyérre kenve, és julienne-re vágott zöldségek mellé is kínálhatod.
Ha lekvár helyett valami mást kennél a kenyérre, próbáld ki az almavajat, igazi téli finomság, fűszeres, illatos, édes, és mindenféle pékárut vagy sütit feldob. Az elkészítése is gyerekjáték, bár időigényes, pár órát főzni kell az almát, hogy igazán sűrű és krémes legyen.
Bármilyen almával működik a recept, de érdemes édesebb fajtával dolgozni, a gála például tökéletes választás. Ha savanykásat használsz, akkor pedig szimplán emeld meg picit a cukor mennyiségét.
Ha szeretnéd eltenni későbbre is az almavajat, dunsztolással tartósíthatod, erről itt olvashatsz bővebben.
Az almákat hámozzuk meg, a magházukat vágjuk ki, vágjuk nagyobb darabokra.
Az almát, az almalevet, a cukrot és a fűszereket tegyük egy lábasba, majd alacsony lángon, fedő nélkül főzzük, míg az alma nagyon puha lesz, szinte összeesik. Ez kb. 1 órát vesz igénybe. Időnként keverjük meg, nehogy leégjen.
Egy botmixerrel pürésítsük le az egészet. A pürésített almát tegyük vissza alacsony lángra, majd fedő nélkül, kevergetés mellett főzzük még nagyjából 1 óráig, míg sűrű és szép sötét színű nem lesz.
Vegyük le a tűzről, keverjük bele a citromlevet, majd osszuk szét tiszta, kisebb befőttesüvegek között. A hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu