Babos egytálétel jamaicai módra: gyors és nagyon tápláló
Ha egy könnyen elkészíthető, karibi ízvilágú ételt ennél, akkor ez a jamaicai babos egytálétel legyen az első választásod!
Az elterjedtebb húsos raguktól eltérően ebben a változatban a lencse a főszereplő, és sok zöldséggel egészül ki. A fehérjéről azonban így sem kell lemondanod, hiszen a lencse is nagy mennyiségben tartalmazza a létfontosságú tápanyagot.
A ragut a hagyma mellett olyan zöldségek gazdagítják, mint a répa, a gomba és a zellerszár, így egy igazán gazdag ízvilágra számíthatsz, ezek mellett pedig konzerves paradicsomtól lesz szaftos.
A lencsét öblítsük át, és felhasználás előtt legalább 3 órát áztassuk háromszoros mennyiségű vízben. Szűrjük le, és tegyük félre.
Az olívaolajat hevítsük fel egy nagyobb edényben, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk őket 1 percig. Mehet bele a lereszelt répa, zeller és a gomba is, és 5 percig pirítsuk, vagy amíg a zöldségek pici levet nem engednek és a gomba rózsaszínes nem lesz.
Adjuk hozzá a kakukkfüvet, a vörösbort és a leszűrt lencsét, és 2-3 percig rotyogtassuk, hogy az alkohol elpárologjon. Öntsük fel a konzerves paradicsommal és az alaplével, adjuk hozzá a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, alacsony/közepes hőfokon főzzük 20-25 percig, vagy amíg a lencse meg nem puhul, és a szósz szép sűrű nem lesz.
Adjuk hozzá a szójaszószt, a cukrot és a kókuszkrémet, és főzzük további 1 percig, majd vegyük le a tűzről, és keverjük a raguhoz a petrezselymet is. Fedő alatt pihentessük néhány percig.
Amíg a ragu készül, enyhén sós vízben főzzük ki a spagettit, szűrjük le, majd adagoljuk tányérokra, és kanalazzuk rá a lencsét.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu