Sűrű lencseragu sok zöldséggel: tartalmas fogás tésztához

18
Nyomtatás
Lencses-ragu-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ebből a sűrű, zöldséges lencseraguból biztosan nem fogod hiányolni a húst: a fehérjedús fogás sok fűszerrel készül, és gyorsan összedobhatod!

Az elterjedtebb húsos raguktól eltérően ebben a változatban a lencse a főszereplő, és sok zöldséggel egészül ki. A fehérjéről azonban így sem kell lemondanod, hiszen a lencse is nagy mennyiségben tartalmazza a létfontosságú tápanyagot.

A ragut a hagyma mellett olyan zöldségek gazdagítják, mint a répa, a gomba és a zellerszár, így egy igazán gazdag ízvilágra számíthatsz, ezek mellett pedig konzerves paradicsomtól lesz szaftos.

Lencseragu

Lencses-ragu

Hozzávalók 6 személyre

  • 200 g lencse
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 nagy sárgarépa lereszelve
  • 3 db zellerszár lereszelve
  • 200 g gomba apróra vágva
  • 2 tk. szárított kakukkfű
  • 200 ml száraz vörösbor
  • 800 g paradicsomkonzerv
  • 250 ml zöldségalaplé
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek. szójaszósz
  • 1 ek. cukor
  • 150 ml kókuszkrém vagy más növényi főzőkrém
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
  • 500 g spagetti vagy más száraztészta
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét öblítsük át, és felhasználás előtt legalább 3 órát áztassuk háromszoros mennyiségű vízben. Szűrjük le, és tegyük félre.

Az olívaolajat hevítsük fel egy nagyobb edényben, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk őket 1 percig. Mehet bele a lereszelt répa, zeller és a gomba is, és 5 percig pirítsuk, vagy amíg a zöldségek pici levet nem engednek és a gomba rózsaszínes nem lesz.

Adjuk hozzá a kakukkfüvet, a vörösbort és a leszűrt lencsét, és 2-3 percig rotyogtassuk, hogy az alkohol elpárologjon. Öntsük fel a konzerves paradicsommal és az alaplével, adjuk hozzá a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, alacsony/közepes hőfokon főzzük 20-25 percig, vagy amíg a lencse meg nem puhul, és a szósz szép sűrű nem lesz.

Adjuk hozzá a szójaszószt, a cukrot és a kókuszkrémet, és főzzük további 1 percig, majd vegyük le a tűzről, és keverjük a raguhoz a petrezselymet is. Fedő alatt pihentessük néhány percig.

Amíg a ragu készül, enyhén sós vízben főzzük ki a spagettit, szűrjük le, majd adagoljuk tányérokra, és kanalazzuk rá a lencsét.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon