
Álomfinom amerikai krémes: beragyogja az ünnepi asztalt

Az amerikai krémes szemet gyönyörködtető sütemény, az elkészítésétől mégsem kell tartani, ha betartod a receptben írtakat, biztos a siker.
Életem első önálló süteménye az amerikai krémes. Jó lenne, ha azt mesélhetném, milyen ügyes voltam, rögtön sikerre vittem a receptet, de nem így történt. Minden alkotóelemét jól megcsináltam, ám türelmetlen voltam, és nem vártam meg, hogy a piskóta és az első réteg krém kihűljön. Így amikor a második rákerült, az egyszerűen leolvadt a tetejéről, az egész konyhám krémben úszott, jöhetett az egerek itatása és a takarítás. Azóta jól megtanultam a leckét: a türelem nagy erény.
A malőrt leszámítva tényleg nem egy bonyolult recept, a puha kakaós piskóta egyszerűen tökéletes. A tepsi, forma méretét érdemes betartani, mert így lesz a tészta kellően vastag, hogy megtartsa a krémet.
A krém készítésénél erre figyelj!
- Fontos, hogy a pudingot sűrűre főzd. Ha esetleg meglódul a kezedben a tejesdoboz, akkor 1-2 evőkanál étkezési keményítővel javíthatsz a helyzeten.
- A krém másik kényes pontja a habtejszín. Saját tapasztalatból írom, hogy törekedj a jó minőségű, zsíros tejszín beszerzésére, lehetőleg cukrászterméket válassz. Sajnos a bolti, saját márkások nem a legjobbak a célra, esetleg akkor, ha mascaponéval párosítva vered fel, de még ekkor sem biztos, hogy jó lesz a végeredmény.
-
2023-05-25 06:32:01
-
2023-05-19 07:32:01
-
2023-05-14 08:36:01
Amerikai krémes

Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 7 darab tojás
- 20 dkg cukor
- 13 evőkanál langyos víz
- 20 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaó
Krém:
- 1 csipet só
- 6 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás puding
- 500 ml tej
- 500 ml habtejszín
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Tészta:
A tojásokat válasszuk szét.
A fehérjét tegyük félre, a krémnél lesz rá szükség.
A sárgáját a cukorral keverjük fehéredésig, ezután adjuk hozzá a vizet.
A lisztet a sütőporral és a kakaóval szitáljuk egy másik tálba, forgassuk össze alaposan, majd a tojássárgás keverékkel keverjük csomómentesre.
A masszát simítsuk vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsire (27x37 cm), majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 10-15 perc alatt készre. A sütésnél érdemes tűpróbát alkalmazni. (Mivel minden sütő más, előfordulhat, hogy néhány perccel tovább kell sütni a piskótát.)
A megsült piskótát vegyük ki, és várjuk meg, amíg kihűl.
Krém:
A tojásfehérjét a sóval és 2 evőkanál cukorral verjük kemény habbá.
A pudingport kevés tejjel (100-200 ml) keverjük simára.
A maradék tejet forraljuk fel, majd adjuk hozzá a pudingot, és főzzük sűrűre. Ezután a tojásfehérjehabot forgassuk egybe a meleg krémmel.
A kihűlt tésztára kenjük rá a krémet, majd toljuk vissza a meleg sütőbe (180 fokos) 5-8 percre, ezután várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.
A habtejszínt 4 evőkanál cukorral és vaníliakivonattal verjük kemény habbá, majd simítsuk a vaníliás krém tetejére.
A süteményt cifrázhatjuk csokireszelékkel, kakaóval vagy valamilyen ehető dekorelemmel.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!