Álomfinom amerikai krémes: beragyogja az ünnepi asztalt

Amerikai krémes cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az amerikai krémes szemet gyönyörködtető sütemény, az elkészítésétől mégsem kell tartani, ha betartod a receptben írtakat, biztos a siker.

Életem első önálló süteménye az amerikai krémes. Jó lenne, ha azt mesélhetném, milyen ügyes voltam, rögtön sikerre vittem a receptet, de nem így történt. Minden alkotóelemét jól megcsináltam, ám türelmetlen voltam, és nem vártam meg, hogy a piskóta és az első réteg krém kihűljön. Így amikor a második rákerült, az egyszerűen leolvadt a tetejéről, az egész konyhám krémben úszott, jöhetett az egerek itatása és a takarítás. Azóta jól megtanultam a leckét: a türelem nagy erény.

A malőrt leszámítva tényleg nem egy bonyolult recept, a puha kakaós piskóta egyszerűen tökéletes. A tepsi, forma méretét érdemes betartani, mert így lesz a tészta kellően vastag, hogy megtartsa a krémet.

A krém készítésénél erre figyelj!

  • Fontos, hogy a pudingot sűrűre főzd. Ha esetleg meglódul a kezedben a tejesdoboz, akkor 1-2 evőkanál étkezési keményítővel javíthatsz a helyzeten.
  • A krém másik kényes pontja a habtejszín. Saját tapasztalatból írom, hogy törekedj a jó minőségű, zsíros tejszín beszerzésére, lehetőleg cukrászterméket válassz. Sajnos a bolti, saját márkások nem a legjobbak a célra, esetleg akkor, ha mascaponéval párosítva vered fel, de még ekkor sem biztos, hogy jó lesz a végeredmény.

Amerikai krémes

Amerikai krémes ct

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 7 darab tojás
  • 20 dkg cukor
  • 13 evőkanál langyos víz
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaó

Krém:

  • 1 csipet
  • 6 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás puding
  • 500 ml tej
  • 500 ml habtejszín
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A tojásokat válasszuk szét.

A fehérjét tegyük félre, a krémnél lesz rá szükség.

A sárgáját a cukorral keverjük fehéredésig, ezután adjuk hozzá a vizet.

A lisztet a sütőporral és a kakaóval szitáljuk egy másik tálba, forgassuk össze alaposan, majd a tojássárgás keverékkel keverjük csomómentesre.

A masszát simítsuk vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsire (27x37 cm), majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 10-15 perc alatt készre. A sütésnél érdemes tűpróbát alkalmazni. (Mivel minden sütő más, előfordulhat, hogy néhány perccel tovább kell sütni a piskótát.)

A megsült piskótát vegyük ki, és várjuk meg, amíg kihűl.

Krém:

A tojásfehérjét a sóval és 2 evőkanál cukorral verjük kemény habbá.

A pudingport kevés tejjel (100-200 ml) keverjük simára.

A maradék tejet forraljuk fel, majd adjuk hozzá a pudingot, és főzzük sűrűre. Ezután a tojásfehérjehabot forgassuk egybe a meleg krémmel.

A kihűlt tésztára kenjük rá a krémet, majd toljuk vissza a meleg sütőbe (180 fokos) 5-8 percre, ezután várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.

A habtejszínt 4 evőkanál cukorral és vaníliakivonattal verjük kemény habbá, majd simítsuk a vaníliás krém tetejére.

A süteményt cifrázhatjuk csokireszelékkel, kakaóval vagy valamilyen ehető dekorelemmel.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük