Isteni, krémes citromos semifreddo: jéghideg olasz desszert semmi munkával
A citrom kellemesen fanyar zamatában hódít az olasz semifreddo, könnyed, frissítő és nagyon finom nyári desszert.
Gennaro Contaldo séf nem csak Olaszországban ismert, a híres olasz szakács többek között Jamie Oliver mentora is volt, így érdemes megjegyezni a nevét. A YouTube-nak hála rengeteg receptje érhető el videós formában, öröm nézni, ahogy a csupa szív séf dolgozik.
Így találtam rá erre a bolognaira, ami teljesen máshogy készül, mint az eddigi bevált receptem, de hihetetlenül finom. Talán meglepő, hogy szalonnával és vajjal indul, így picit zsírosabb a végeredmény, illetve az is nagy különbség, hogy ebbe a verzióba nem kerül se oregánó, se bazsalikom, a vörösbor és a zöldségek adják meg a karakterét.
Bár picit alakítottam Gennaro receptjén, ugyanis kevesebb vörösborral, több hússal készítettem, szárzeller helyett pedig zellergumót használtam, így is tökéletes lett, mindenkinek szívből ajánlom.
A hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A zellert és a répát pucoljuk meg, reszeljük le. A pancettát vágjuk kockákra.
Az olívaolajat és a vajat olvasszuk meg egy mélyebb, széles serpenyőben. Hagyjuk picit a tűzön, míg a vaj aranybarna színt kap, de vigyázzunk, ne égjen meg. Ekkor adjuk hozzá a szalonnát. Mikor kisült a zsírja nagy része, mehet rá a hagyma, zeller és répa is. Pár percig kevergessük, míg a zöldségek nagyjából megpuhulnak.
Ekkor adjuk hozzá a darált húst, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig süssük. Akkor jó, mikor a kiengedett folyadék teljesen elpárolog alóla. Ekkor öntsük fel a vörösborral, majd főzzük 2-3 percig, míg az alkohol nagy része elpárolog.
A sűrített paradicsomot keverjük ki az alaplével, öntsük fel vele a húst.
Vegyük kicsire a lángot, fedjük le a serpenyőt, majd hagyjuk főni a szószt 2 óráig. Közben néha nézzünk rá, keverjük át. Ha kevésnek látjuk a szószt, egy kevés alaplével pótoljuk.
Ha letelt az idő, kóstoljuk meg, ízlés szerint még sózzuk.
Tagliatellével tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu