Töltött édesburgonya-hajók fűszeres, krémes raguval - Nincs benne hús, de laktató
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem is olyan nehéz olyan húsmentes ételt találni, ami laktató, tápláló, nagyon finom és egyszerű is.
Ez pedig még látványra is nagyon vonzó, sőt, még egy csomó jó tulajdonsága van. Például az, hogy minden családtag elfogadja, még a gyerekek is - talán a mókás hajóforma miatt, talán a burgonya édessége az ok, ezt pontosan nem tudni - de a lényeg, hogy mindenki szereti.
A vörös bab édesebb, mélyebb íze nagyon jól megy az édesburgonya hasonló, zöldségesen édes ízéhez. Sokkal finomabb lesz, ha mi magunk főzzük a babot, akár az áztatást is el lehet hagyni, ha esetleg nem volt alkalmunk előre gondolkodni - lásd az ezzel kapcsolatos korábbi cikkünket. Ha pedig a bab főzését nem számítjuk, neadjisten konzerv- vagy fagyasztott babot használunk, akkor az egész művelet fél óra alatt lezavarható.
Nagyon jó mellé valamilyen zöld saláta, a rukkola különösen passzol hozzá.
Sült édesburgonya paradicsomos babbal töltve
Hozzávalók 4 személyre
A krumplicsónakhoz:
- 4 darab édesburgonya
- 200 gramm vörösbab (száraz)
- 400 gramm hámozottparadicsom-konzerv
- 1 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint friss petrezselyem
- só, bors
A tálaláshoz:
- reszelt sajt
- tejföl
Elkészítés:
A babot bő, sós vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük.
Az édesburgonyákat félbevágjuk, és vágott felükkel lefelé egy sütőpapíros tepsire fektetjük. 200 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük őket.
Közben a hagymát apróra vágjuk, és egy kis olajon párolni kezdjük, ha már majdnem jó, hozzáadjuk a felapírított fokhagymát is. Egy perc pirítás után következhet a bab és a paradicsom. Ezeket jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, összefőzzük.
Amikor a krumpli megpuhult, kivesszük, megfordítjuk, mindre halmozunk a babból, és viszatoljuk a sütőbe 5-10 percre.
Tejföllel, sajttal tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors