
Laktató, babos raguval töltött édesburgonya: tartalmas fogás a hideg téli napokra

Az édesburgonya héja ropogósra sül, a húsa pedig a tölteléket gazdagítja. Háromszor kerül a sütőbe, úgy lesz tökéletes.
Elképesztően tartalmas ez a húsmentes fogás: a puhára sült édesburgonyába fűszeres, zöldséges-babos ragu kerül, és a sajt sem hiányzik róla.
Ahhoz, hogy igazán finom legyen az édesburgonya, háromszor kerül a sütőbe: először minden nélkül, míg meg nem puhul. Utána csak az olajjal lekent héja megy vissza, ettől a lépéstől lesz ropogós a külseje. Végül a töltelékkel együtt toljuk a sütőbe, ott érnek össze az ízek.
A töltelék nagyon gazdag, hagyma, paprika, bab, paradicsom az alapja, és joghurt, illetve sajt teszi krémessé. Hogy picit pikánsabb legyen az összhatás, lime-mal locsold meg a töltött édeskrumplit, amikor kínálod.
Babos raguval töltött édesburgonya

Hozzávalók 6 darabhoz
- 3 db édesburgonya
- 2 ek olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 db paradicsom
- 200 g feketebab (konzerv)
- 2 ek görög joghurt
- 120 g mozzarella
- ízlés szerint só, bors
- 0.5 tk fűszerpaprika
- 0.5 db jalapeño
- 0.5 db lime
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Az édesburgonyákat szurkáljuk meg villával, tegyük tepsire, majd toljuk a sütőbe 45-50 percre, míg puhák nem lesznek.
Míg sül a krumpli, készítsük elő a zöldségeket: a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A paprikát és a paradicsomot mossuk meg, mindkettőt vágjuk kis kockákra. A babot csöpögtessük le. A sajtot reszeljük le, a japalenót aprítsuk össze.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, dobjuk bele a hagymákat, paprikát, paradicsomot. Dinszteljük addig a zöldségeket, míg minden puha nem lesz. Húzzuk le a tűzről.
Közben az elkészült édesburgonyát vágjuk ketté, hagyjuk picit hűlni, majd kanalazzuk ki a húsát. Hagyjunk egy félcentis peremet, hogy ne szakadjon ki a héj.
Az üres krumplihéjakat kenjük le olajjal, tegyük vissza a tepsire úgy, hogy az aljuk nézzen felfelé, majd toljuk vissza a sütőbe 5-10 percre, míg ropogósak nem lesznek.
Az édesburgonya húsát adjuk a hagymás-paprikás alaphoz, majd keverjük bele a babot, joghurtot, a sajt felét, a fűszereket és a jalapeñót. Keverjük össze.
A ropogós krumplihéjakat töltsük meg a babos raguval. Szórjuk a tetejükre a maradék sajtot, majd toljuk vissza a sütőbe 10-15 percre, míg a sajt megolvad.
Lime-mal meglocsolva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!