Paprikás, sajtos fasírt egyben sütve: villámgyors ebéd egyszerűen
Nem lesz unalmas a fasírt, ha egyben sütöd, paprikával és sajttal gazdagítod. Ez a változat hidegen-melegen is kiváló.
A különféle fűszeres vagdaltak amellett, hogy ízletesek, egyszerűen, kevés munkával elkészíthetők, praktikusak, hisz viszonylag sokáig elállnak, könnyen szeletelhetők és tökéletesek a különféle hidegtálakra is. Vendégvárónak, szilveszterre is jól jönnek.
Számtalan módon variálhatóak, az egyik legnagyobb kedvenc a békebeli Stefánia-vagdalt tojással a közepén, de érdemes új változatokat is kipróbálni. A masszát feldobhatod különféle fűszerekkel, továbbá a belsejébe tehetsz zöldségeket, és paradicsommázzal is lekenheted. A sajttal töltött, baconbe tekert vagdaltat is muszáj kipróbálni!
A vagdalt általában sertéshúsból, combból vagy lapockából készül, a csirkés változat kicsit szárazabb. Hidegen, melegen egyformán finom. Érdemes megvárni, míg kihűl, utána tudod szépen szeletelni.
A hagymát vágjuk apró kockára, és kevés olajon dinszteljük meg.
A zsemlét áztassuk vízbe, majd amikor már jó puha, csavarjuk ki, és a hagymával együtt adjuk a húshoz. Egyesével üssük hozzá a tojásokat, fűszerezzük sóval, borssal, átpréselt fokhagymával, pirospaprikával, kakukkfűvel és köménnyel.
Kézzel alaposan dolgozzuk össze a masszát. Érdemes megkóstolni, ha úgy érezzük, hiányzik még belőle valamilyen fűszer, dobjuk hozzá. Ezt követően a darált húsos masszát tegyük egy sütőpapírra vagy alufóliára, majd lapítsuk el, azaz készítsünk belőle téglalapot. Szórjuk rá egyenletesen a reszelt vagy kis darabokra vágott sajtot, és óvatosan tekerjük fel.
A baconszeleteket tegyük egymásra úgy, hogy kicsit fedjék egymást, majd a rudat fektessük a közepére, és hajtogassuk rá a baconszeleteket. Helyezzük a vagdaltat egy tűzálló edénybe vagy tepsibe, és öntsünk alá kevés vizet.
Fóliával lefedve, előmelegített sütőben, 180 fokon süssük körülbelül 50 percig. Amikor a hús már puha, vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg a bacont. Ha kész, hagyjuk a tepsiben hűlni.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu