Puha banánfánk egyszerűen - Érett, megbarnult gyümölcsből a legjobb
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A fánk és a farsang szinte kéz a kézben járnak, de ünnep nélkül is készíthetsz ilyen édességet.
A fánkkészítést majdnem mindenki macerásnak érzi, nem elég a kelt tésztával való bíbelődés, utána az egész lakás olajszagban úszik majd. Így a legtöbben letudják a farsangi szezonnal.
Pedig nemcsak kelt tésztás fánk létezik, hanem sima sütőporos is, mondjuk az olajszag sajnos akkor sem úszható meg, de legalább gyorsabban kész van az édesség. Az egyik nagy kedvenc, a túrófánk, nagyon puha és tényleg gyorsan elkészül. A fánktésztát gyümölccsel is lehet gazdagítani, például almával, amelyből biztos van otthon. Az almafánk szintén sütőporos, gyorsan készül, hálás recept.
Aki pedig banánhalmozó hírében áll, annak biztosan akad néhány megbarnult példánya, amit már nem szívesen eszik meg. Az ilyen banánoknak süteményben a helyük, például banánkenyérben. Most fánktésztába kerültek, a tészta a banántól nagyon puha, kisütve pedig isteni illata van.
Banánfánk
Hozzávalók 8 adaghoz
- 3 darab banán (érett)
- 1 darab tojás (L-es)
- 3 evőkanál cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 300 gramm liszt
- 100 milliliter görög joghurt
- 1 kávéskanál fahéj (őrölt)
- 1 zacskó sütőpor
- 1 csipet só
- sütéshez olaj
Elkészítés:
A banánokat villával jól nyomjuk össze egy nagy tálban. Keverjük hozzá a tojást, a joghurtot, a vaníliás cukrot, a cukrot és a fahéjat. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a sütőport, majd keverjük a banános masszához.
Egy nagy edényben forrósítsunk olajat. Evőkanállal vegyünk ki kisebb adagokat a tésztából, tegyük az olajba. Mindkét oldalát süssük aranybarnára, nagyjából 3-4 percig süljön minden oldal. Tegyük papírral kibélelt tálba, hogy a felesleges olajat felszívja róla. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors