Toszkán kenyérsaláta friss barackkal: izgalmas köret olasz módra
A panzanella elnevezés egy toszkán salátát takar, amelynek az egyik legfontosabb összetevője a pirított kenyérkocka. Ebbe a változatba édes őszibarack is kerül.
A toszkán kenyérsaláta, a panzanella egy tradicionális olasz fogás, amely kenyérkockából, paradicsomból és hagymából készül, ízesítőként pedig leggyakrabban olívaolajat, bazsalikomot és ecetet tartalmaz. Az újabb receptekben mozzarellával és uborkával is találkozhatsz.
Ebbe a nyári hangulatú változatba lédús és zamatos őszibarack is kerül, amely annyira feldobja a salátát, hogy öröm lesz belőle minden falat. A barackok kiválasztásánál figyelj rá, hogy érett, de még kemény darabok legyenek, mert csak azokat tudod szépen felszeletelni.
Barackos panzanella
Hozzávalók 4 személyre
- 250 g kenyér felkockázva
- 2 db nagy paradicsom felkockázva
- 200 g koktélparadicsom félbevágva
- 2 db nagy őszibarack felszeletelve
- 0.5 db lila hagyma felszeletelve
- 0.5 db uborka felszeletelve (opcionális)
- 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva
- 2 ek balzsamecet
- 5 ek olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
- mozzarella tetszés szerint (opcionális)
Elkészítés:
Terítsük szét a kenyérkockákat egy sütőpapírral bélelt tepsin, locsoljunk rá 2 ek. olívaolajat, szórjuk meg fél tk. sóval, és tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 15 percig, vagy amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.
Közben tegyük a paradicsomot, a barackot, a hagymát, az uborkát (ha használunk) és a bazsalikomot egy nagyobb tálba, locsoljuk rá a balzsamecetet, a megmaradt 3 ek. olívaolajat, és tetszés szerint sózzuk, borsozzuk.
Keverjük össze, és közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá az időközben megpirult kenyérkockát, és mozzarellával díszítsük (ha használunk).
Tipp: ha még jobban ki szeretnénk hozni a barackok ízét, akkor a saláta elkészítése előtt grillrácson vagy serpenyőben grillezzük őket néhány percig.
-
2023-08-06 07:50:01
-
2023-07-31 07:50:01
-
2023-07-18 08:52:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!