Toszkán kenyérsaláta friss barackkal: izgalmas köret olasz módra

Barackos-panzanella-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A panzanella elnevezés egy toszkán salátát takar, amelynek az egyik legfontosabb összetevője a pirított kenyérkocka. Ebbe a változatba édes őszibarack is kerül.

A toszkán kenyérsaláta, a panzanella egy tradicionális olasz fogás, amely kenyérkockából, paradicsomból és hagymából készül, ízesítőként pedig leggyakrabban olívaolajat, bazsalikomot és ecetet tartalmaz. Az újabb receptekben mozzarellával és uborkával is találkozhatsz.

Ebbe a nyári hangulatú változatba lédús és zamatos őszibarack is kerül, amely annyira feldobja a salátát, hogy öröm lesz belőle minden falat. A barackok kiválasztásánál figyelj rá, hogy érett, de még kemény darabok legyenek, mert csak azokat tudod szépen felszeletelni.

Barackos panzanella

Barackos-panzanella

Hozzávalók 4 személyre

  • 250 g kenyér felkockázva
  • 2 db nagy paradicsom felkockázva
  • 200 g koktélparadicsom félbevágva
  • 2 db nagy őszibarack felszeletelve
  • 0.5 db lila hagyma felszeletelve
  • 0.5 db uborka felszeletelve (opcionális)
  • 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva
  • 2 ek balzsamecet
  • 5 ek olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint
  • mozzarella tetszés szerint (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Terítsük szét a kenyérkockákat egy sütőpapírral bélelt tepsin, locsoljunk rá 2 ek. olívaolajat, szórjuk meg fél tk. sóval, és tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 15 percig, vagy amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.

Közben tegyük a paradicsomot, a barackot, a hagymát, az uborkát (ha használunk) és a bazsalikomot egy nagyobb tálba, locsoljuk rá a balzsamecetet, a megmaradt 3 ek. olívaolajat, és tetszés szerint sózzuk, borsozzuk.

Keverjük össze, és közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá az időközben megpirult kenyérkockát, és mozzarellával díszítsük (ha használunk). 

Tipp: ha még jobban ki szeretnénk hozni a barackok ízét, akkor a saláta elkészítése előtt grillrácson vagy serpenyőben grillezzük őket néhány percig.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük