Szeletelhető mozzarella sajt házilag: két hozzávalóból áll

hazi-mozzarella
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a különféle sajtokat, próbáld ki ezt az egyszerű házi mozzarellát, alig valamiből, kevés munkával készül, mégis mennyei lesz.

Házi mozzarellát készíteni nem nagy ördöngösség, igaz, oda kell figyelni pár dologra, kezdve a hozzávalókkal. Nem mindegy ugyanis, milyen tejet használsz alapnak. A legjobb a nyers, pasztörizálatlan tej, de pasztörizálttal is dolgozhatsz, azonban akkor legyen minél magasabb a zsírtartalma. UHT-tejet viszont semmiképp se válassz sajtkészítéshez.

A legtöbb receptben citromsavat és tejhez való oltóanyagot használnak a sajthoz, azonban ecettel is kivitelezhető a házi mozzarella. Nem mindegy azonban, milyen az az ecet: a legjobb a desztillált, 5%-os fehérecet, de almaborecettel is működik a recept, viszont annak van egy kis gyümölcsös aromája, ami lehet, érződni fog a végeredményen is.

Az ecettel készült házi mozzarella ötlete a TikTokon jött velem szembe, a tökéletes receptet viszont ebből a videóból lestem el. Egy konyhai hőmérőre mindenképp szükséged lesz hozzá.

Mozzarella házilag

mozzarella-hazilag

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 1.9 liter nyers tej (vagy pasztörizált, 3,5 %-os)
  • 100 ml desztillált fehérecet (esetleg almaborecet)
Recept idők

Elkészítés:

Lassan melegítsük fel a tejet, míg el nem éri a 46 fokot. Ekkor vegyük le a tűzről, keverjük bele az ecetet, szinte rögtön elkezd majd összeállni. Fedjük le a lábast, majd hagyjuk 5 percig pihenni.

Ha pihent, a sűrű, darabos részt toljuk a lábas oldalához, hogy nagyjából összeálljon, majd szedjük ki egy szűrőkanállal, tegyük egy tálba. Kezdjük el kinyomkodni belőle a folyadékot, gyúrjuk. Ha több időnk van, akár egy sajtkendőbe is beletehetjük, hogy magától lecsöpögjön. Addig nyomkodjuk, míg az összes folyadékot ki nem préseljük a sajtból. Ha ezzel megvagyunk, tegyük egy mikrózható tálba.

Tegyük a sajtot a mikróba 30 másodpercre, keverjük át, majd tegyük vissza még 20 másodpercre. Akkor jó, mikor elérte a 70 fokot. Ha ezzel megvagyunk, kezdjük el a sajtot egy fakanál segítségével keverni, nyomkodni, hajtogatni. Ha van még rajta folyadék, azt öntsük le róla.

Ha már meg lehet fogni, a kezünkkel is nyújtsuk, húzzuk, gyúrjuk picit a sajtot, míg össze nem áll egy gombóccá.

Ha kész a sajtgolyónk, tegyük hideg vízbe 10-15 percre. Utána vegyük ki, csöpögtessük le.

A kész sajtot tegyük fóliába, majd légmentesen tároljuk a hűtőben akár 1-2 hétig.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük