A 10 legfinomabb húsvéti recept: ezek nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról
A főtt sonka, ecetes torma és a majonézes saláta biztos, hogy helyet kapnak a húsvéti asztalon. Mutatjuk a kedvenc receptjeinket, melyekből összeállíthatod az ünnepi menüt.
A húsvét egyik hagyományos finomsága a sárgatúró, amely főleg görögkatolikus területeken ismert, ilyen Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy Hajdú-Bihar vármegye. A sárgatúrót édesen szokás fogyasztani, de sós változatban is érdemes kipróbálni, mert úgy is nagyon finom.
A recept egyszerű. Ha az édes, hagyományos vonalnál maradnál, akkor ízlés szerint mazsolát is keverhetsz a tejes, tojásos keverékbe, vagy vaníliával is feldobhatod. Ha pedig sósan próbálnád ki, használj kevesebb cukrot, mellé pedig tetszőleges zöldfűszereket adagolj, így is jólesik, sonka és kalács mellé érdemes kipróbálni.
A tejet tegyük fel forrni.
Míg a tej már forr, üssük a tojásokat egy keverőtálba, adjuk hozzá a sót és a cukrot, majd verjük fel. Ezután lassan csurgatva adjuk a forró tejhez. A lángot vegyük a legalacsonyabb fokra, majd keverjük addig a tejes keveréket, amíg a túró kicsapódik.
Ezután egy szűrőt béleljünk ki konyharuhával, majd tegyük bele a sárgatúrót.
A sárgatúrót csomagoljuk a konyharuhába, és hűvös helyen, egy éjszaka alatt csepegtessük ki belőle a tejsavót. Amikor ez megvan, akkor a konyharuha segítségével formáljuk a sárgatúrót szép kerekre.
A kicsomagolt sárgatúrót tálalásig hűtőben tároljuk, majd felszeletelve kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu