
Besamelben sült krémes karfiol ropogós morzsával a tetején

Karfiolimádatunk következő állomásán a ressre főzött karfiol krémes szószba kerül, amit ropogós morzsa fog ellensúlyozni.
A besamel az egyik legcsodálatosabb dolog a konyhában, ha egyszer sikerül elsajátítanunk a technikáját, ezerféleképpen felhasználhatjuk. Most egyszerűen annyit teszünk vele, hogy egy sima párolt karfiolból komplett vacsorát varázsolunk.
A besamel krémes, tartalmas, lágy és laktató közegbe helyezi a zöldséget, a tetején lévő morzsa pedig szuper ropogós kontrasztot képez a krémes tartalom mellé.
Arra kell az elkészítésekor a legjobban odafigyelni, hogy a karfiolt csak félig főzzük meg, ne puhuljon meg, mert akkor sülés után pépessé válik, de ne is legyen teljesen nyers.
Besamelben sült karfiol

Hozzávalók 4 személyre
- 1 közepes fej karfiol
- 5 deciliter tej
- 50 gramm vaj
- 50 gramm liszt
- só, bors
- 2 csipet szerecsendió
- 1 evőkanál mustár
- 50 gramm kenyérmorzsa
- 50 gramm parmezán
Elkészítés:
A karfiolt rózsákra szedjük és sós, lobogó vízben főzzük 10 percig. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokon. A karfiolt leszűrjük, lecsepegtetjük.
Besamelt készítünk: a tejet felforraljuk, és amikor elérte a forráspontot, félretesszük. Egy kis lábosban, alacsony lángon felolvasztjuk a vajat. Amint felolvadt, beleszórjuk a lisztet és elkeverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet kis adagokban, egyszerre csak egy keveset, és addig keverjük, míg a mártás állaga sima nem lesz. Amikor sűrű, sima állagúra főtt, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük és mustárt keverünk hozzá.
A karfiolt tűzálló tálba rendezzük és leöntjük a besamellel. A tetejére szórjuk a morzsát és a reszelt sajtot.
A sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt összesütjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!