A Hasselback-módszer, amivel ropogósabb és ízesebb lesz a krumpli
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szebb, finomabb és gyorsabb - röviden ennyi jó tulajdonsága van a Hasselback krumplinak. Mindez együtt sokszorosan igaz az édeskrumplira, de akár céklával is ki lehet próbálni.
Annyiról van csak szó, hogy a krumplit, édeskrumplit hajszálvékonyan bevagdossuk, de egy darabon megállunk a késsel minden egyes szeletnél, így a krumpli szeletekben is lesz, ugyanakkor egyben is marad. Olyan, mintha egészben sülne, mégis gyorsabb és a végeredmény gyönyörű.
Az első, sokszor ismételt igazság: a zöldségek sokkal finomabbak sütve. A második, talán még nem annyira beégett szabály, hogy még annál is finomabbak lesznek egészben sütve - írtunk már erről a céklánál és a karfiolnál is. Az egészben sütés viszont rendkívül időigényes dolog, a krumpli, édeskrumpli, meg a többi hasonló keménységű zöldség egészben több, mint egy óra, mire megsül. Ez a módszer praktikus oldala - a bevagdosás felgyorsítja a folyamatot.
A szépség nem minden, de azért elég sokat nyom a latba, amennyire gyönyörűek lesznke így a krumplik, a szeletek mentén kissé kinyílnak sülés közben, mint egy-egy virág.
Hasselback édeskrumpli
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab édeskrumpli
- 4 teáskanál vaj
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors