Kicsit szőrös, de illatos és nagyon finom: mit csinálj a birssel?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A birs az ősz különleges gyümölcse, amelynek nem csak az íze egyedi, de számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre, a mai modern háztartások mégis méltánytalanul mellőzik. A vidéki udvarokban még fellelhetőek a birsalma és a birskörte fák, nagyanyáink birssajtot, lekvárt vagy befőttet készítettek belőle. Szeptember végétől-október elejétől a városi piacokon és a zöldségesnél is kapható, de sokan elmennek mellette, mert attól tartanak, a piheszőrös, kemény gyümölcsöt nehézkes felhasználni, pedig csak abban rejlik a titok, hogy ne nyersen akarjuk megenni, meg kell főzni vagy sütni.
A birset régóta fogyasztják emésztési panaszokra. Magas a rost- és ásványi anyag-, pektin-, C- és P-vitamin tartalma – utóbbi segíti az előbbi felszívódását és antioxidánsként lassítja az öregedési folyamatokat. A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamin forrásként is hasznos gyümölcs. Nem csak az emésztést, de a vérkeringést is serkenti, kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet, továbbá gyulladáscsökkentő és segít a méregtelenítésben is.
Vásárláskor kemény, sárga színű birset válasszunk, barnásra színeződött héjút és fonnyadtat semmiképp. A legjobb, ha kicsit a dér is megcsípte. A piheszőrős, sárga birs hetekig tárolható, a zöldes példányokat pedig utólag is lehet érlelni - a nagyi is ezt tette, amíg pedig be nem sárgultak, kellemes illatot árasztottak.
Fotó: Shutterstock
A piheszőröket felhasználás előtt papírtörlővel vagy egy leharcolt konyharuhával le tudjuk dörzsölni, a maradékot folyóvíz alatt lemoshatjuk. Pucoláskor kissé megszínezi a kezet. Akit ez zavar, az húzzon gumikesztyűt. Hámozás után felszelve távolítsuk el a magházat, és szeleteljük fel kisebb darabokra vagy gerezdekre - attól függően, mire szeretnénk használni.
Készíthetünk belőle birssajtot, lekvárt, befőttet, de használhatjuk olyan süteményekbe és desszertekbe is, amelyekbe máskor almát teszünk. Sőt, chutney vagy magyarosan csatni formájában a főételek, húsok mellé is adhatjuk.
Birsalmás morzsasüti
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab birsalma
- 70 gramm vaj
- 8 evőkanál juharszirup
- 250 mililiter almalé
- 30 gramm barna cukor
- 70 gramm liszt
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1 csipet só
Elkészítés:
Olvassz fel 20 gramm vajat, tedd bele a karikákra vágott birsalmát és a szeletek mindkét felét párold 2-2 percig. Add hozzá a juharszirupot, karamellizáld, majd és az almalével leöntve főzd 6-8 percig, amíg a birsszereletk puhák nem lesznek, ugyanakkor még nem esnek szét.
Tedd a birsszeleteket egy olyan serpenyőbe, amit a sütőben is használhatsz. (Ha nincs ilyened, megteszi bármilyen tortaforma is.)
Gyúrd össze a maradék 50 gramm vajat, a cukrot, a lisztet, a fahéjat, a csipet sót és a vaníliás cukrot. Csippents le belőle kisebb darabokat és morzsold az ujjad között a birsszeletekre. Süsd 180 fokon 25-30 percig.