Mini almás pite angol módra: ezzel dobd fel az ünnepi asztalt

Mini-almas-pite-mince-pie-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Idén készíts formabontó almás pitét a karácsonyi időszakban: a brit származású desszert amilyen finom, olyan egyszerű.

A mince pie a britek ünnepi desszertje, tulajdonképpen egy újragondolt, apró almás pite. A desszert nemcsak méretben, de összetételben is eltér a klasszikus pitéktől. A töltelék ugyanis nem a megszokott, egyszerű almás, hanem olyan extrák is kerülnek még bele, mint a dió vagy más csonthéjasok, mazsola, aszalt áfonya, citrom és narancshéj, és persze az elmaradhatatlan karácsonyi fűszerek. Mindezek pedig zúzva kerülnek a tésztába, és muffin vagy ahhoz hasonló kisebb sütőformában sülnek aranybarnára.

Hagyományosan a mini piték linzertésztás alapot kapnak, mi most azonban egy egyszerűsített változatot mutatunk, amelynek leveles tészta az alapja, így rengeteg időt spórolhatsz az előkészítésen. A tetejét azonban mindenképp díszítsd a maradék tésztából kiszúrt csillagformákkal, hiszen attól lesz igazán ünnepi a megjelenése. 

Brit almás pite

Mini-almas-pite-mince-pie

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 1 nagy alma lereszelve
  • 150 g mazsola
  • 150 g aszalt vörös áfonya
  • 100 g fekete áfonya
  • 150 g dió apróra darabolva
  • 0.5 db biocitrom leve és 1 egész citrom reszelt héja
  • 1 db bionarancs leve és reszelt héja
  • 100 g cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió
  • 0.5 tk őrölt gyömbér
  • 200 ml rum vagy brandy
  • 1 csomag leveles tészta
Recept idők

Elkészítés:

A rumot és leveles tésztát leszámítva tegyünk minden hozzávalót egy lábosba, és forraljuk fel. Rotyogtassuk 4-5 percig, majd öntsük fel a rummal (az alkoholmentes változathoz használjunk almalevet), és azt is forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, és 20-25 percre tegyük félre, hogy az aszalt gyümölcsök magukba szívják a folyadékot.

Közben a leveles tésztát csomagoljuk ki, és egy nagyobb pohárral (vagy nagy méretű sütikiszúróval) szaggassunk belőle köröket. Fontos, hogy a körök akkorák legyenek, amelyek a pereméig kitöltik a muffinformákat. Az így kapott tésztadarabokat helyezzük enyhén lisztes muffinsütőbe, majd kanalazzuk rájuk az előkészített tölteléket.

A maradék tésztából vágjunk apró csillagformákat, és helyezzük a töltelék tetejére. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20 perc alatt süssük aranybarnára. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd szórjuk meg porcukorral.

Tipp: ha kevésbé darabos tölteléket szeretnénk, akkor a hozzávalókat fél perc alatt dolgozzuk össze aprítógépben.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon