Pirult tofu édes-savanyú szószban: izgalmas fogás húsmentesen
Ez a recept a klasszikus ananászos csirke húsmentes változata: tofuval készül, pikáns, édes-savanyú szószban úszik, és legalább annyira eteti magát, mint az eredeti.
Ez a brokkolis tofu egy ízgazdag, izgalmas vegán fogás, és még azok tetszését is elnyeri, akik a mindennapos húsevésre esküsznek. A tofut és a brokkolit egy pikáns, szójaszószos, sűrű szósz hozza össze, amelybe sok gyömbér, fokhagyma és Sriracha is kerül.
Az ázsiai étel remek választás ráérősebb ebédnek vagy vacsorának, de akár rohanósabb hétköznapokra is betervezheted, ha előző este előkészíted a hozzávalókat. Ezt a lépést egyébként is be kell iktatni, hiszen a hússal ellentétben a semleges ízű tofu akkor lesz igazán finom, ha hagysz neki néhány órát, hogy átvegye a fűszerek ízét: a legjobb, ha egész éjszakán át a pácban állhat.
Az elkészítés előtti estén pácoljuk be a tofut. Ehhez egy közepes tálban keverjük össze a szójaszószt, az olívaolajat, a szezámolajat, a fokhagymát és a borsot, majd adjuk hozzá a tofukockákat, és alaposan forgassuk össze. Takarjuk le fóliával, és legalább 8 órát hűtőben pihentessük.
Az elkészítés napján szórjuk rá a kukoricakeményítőt, és keverjük át, hogy a kockák minden oldalát befedje. Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és jól pirítsuk le benne a tofut. Szedjük tányérra, és tegyük félre.
Készítsük el a szószt. Ehhez egy kisebb lábosban a keményítő kivételével keverjünk össze minden hozzávalót, és forraljuk fel. A keményítőt keverjük csomómentesre 1-2 evőkanál vízzel, adjuk a szószhoz, és főzzük tovább 1 percig, vagy amíg kissé besűrűsödik. Tegyük félre.
Állítsuk össze a brokkolis tofut. Ehhez az olívaolajon pirítsuk le a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és együtt is pirítsuk fél percig. Mehet bele a brokkoli is, kissé pirítsuk le, majd kevés vízzel (1-2 evőkanál) fedő alatt pároljuk közepesen puhára 10 perc alatt.
Adjuk hozzá az előkészített tofut és a szószt, fedő alatt főzzük együtt is 5-6 percig, majd vegyük le a tűzről. Igény szerint adjunk hozzá kevés sót. Párolt rizzsel, még melegen fogyasszuk.
Tipp: mivel a szójaszósz önmagában is sós, ezért az ételt csak utólag sózzuk, így elkerülhetjük az elsózást.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu