
Az eredeti olasz caprese saláta receptje: villámgyors és egészséges

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Álomszép citromos, túrókrémes torta: sütés nélkül készül
Ropogós

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence

Nyári, grillezett padlizsán: friss zöldfűszerekkel a legfinomabb

Házi baracklekvár vaníliával bolondítva: ilyen finomat még nem ettél

Füstös, nyári mártogatós: grillen sülnek a zöldségek

Hideg gazpacho kovászos uborkával: savanykás, friss és gyors
Sokszor a legegyszerűbb ételek a legjobbak, ilyen az olaszok klasszikus caprese salátája is, melyben a lédús paradicsom, mozzarella és bazsalikom alkot tökéletes kombinációt.
A caprese ízében és színeiben is Olaszországot idézi. A Capri szigetéről elterjedt saláta különböző változatokban hódít, a leggyakrabban olívaolajjal locsolják meg, én azonban azok közé tartozom, akik a balzsamecetet sem sajnálják tőle.
Sokan házi készítésű öntetet használnak, ami nagyon egyszerűen összedobható. Csupán annyi a dolgunk, hogy a kiváló minőségű balzsamecetet felforraljuk, teszünk bele 1 teáskanálnyi cukrot vagy mézet, majd alacsony lángon addig főzzük, míg elkezd sűrűsödni. Ez a gazdag aromájú balzsamos máz remekül illik a paradicsomhoz.
A tálaláson is újíthatunk, ha sikerül szép nagy paradicsomokat beszereznem, a hasselback módszert alkalmazom, szépen bevagdosom a paradicsomot, a zsebeibe mozzarellát és bazsalikomleveleket teszek, a végén pedig olívaolajjal és balzsamecettel meglocsolom.
Caprese saláta

Hozzávalók 4 személyre
- 4 darab paradicsom
- 200 gramm mozzarella
- 1 csokor bazsalikom
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A megmosott paradicsomot és mozzarellát körülbelül 3 milliméter vastagságúra szeleteljük. A szeleteket tetszőleges alakzatban, váltakozva a tányérra rakosgatjuk, sóval, borssal ízesítjük, friss bazsalikomlevelekkel gazdagon díszítjük. Olívaolajjal és balzsamecettel meglocsolva tálaljuk.
Elkészíthetitek a salátát a fent említett hasselback technikával is.
Fotó: Getty Images