Isteni, céklás falafelgolyó: fehérjében és vitaminban gazdag fogás

céklásfalafel2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nemcsak isteni finom, de nagyon mutatós is ez a zöldségekkel dúsított falafel, amely előételként, de ebédként is megállja a helyét.

A közel-keleti konyha nagy kedvence, a falafel sokféleképpen készülhet, bár az alapja minden esetben csicseriborsó, többféle zöldséggel dúsíthatod. Az alábbi változat céklával és sütőtökkel egészül ki, előbbitől gyönyörű lila színe lesz. Bár a céklának van egy picit földes, karakteres íze, ebben a receptben nem fog dominálni, a fűszerek és a csicseri ellensúlyozzák azt. 

A sütőtökből csak minimális kerül a masszába, édeskésebbé teszi az összhatást, de ha épp nincs otthon, répával vagy édesburgonyával helyettesítheted. Mivel a zöldségek levet eresztenek, liszttel kell gyúrhatóvá varázsolni a masszát, annyit adj hozzá, hogy formázható legyen, de ne ess túlzásba, mert akkor kemény, gumis lesz a végeredmény. 

Ez a változat sütőben sül, úgyhogy nem kell attól félni, hogy szétesik az olajban, és nem is fog úszni a zsiradékban. 

Céklás falafelgolyó

céklásfalafel

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 4 darab cékla
  • 150 g sütőtök
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 darab csicseriborsó-konzerv (400 grammos)
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • ízlés szerint chilipor
  • 1 tk
  • 90 gramm liszt
Recept idők

Elkészítés:

A céklát, a sütőtököt és a hagymákat pucoljuk meg, kockázzuk őket össze. Tegyük őket egy aprítógépbe a petrezselyemmel együtt. Addig dolgoztassuk a gépet, míg egészen apróra nem vágja a zöldségeket. Ha nem elég erős ehhez az aprítógép, le is lehet reszelni a zöldségeket. Tegyük őket egy tálba.

A csicseriről öntsük le a levet, öblítsük át, csöpögtessük le, majd tegyük az aprítógépbe. Daráljuk szinte krémesre, majd adjuk a zöldségekhez.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Adjuk a fűszereket és a lisztet is a zöldségekhez, majd keverjünk mindent alaposan össze. Ha nagyon ragacsos a massza, adjunk még hozzá lisztet, formázhatónak kell lennie. Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk.

Formázzunk a masszából diónyi golyókat, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, kb. 30 darab lesz belőle. Toljuk őket a sütőbe, 30-35 percig süssük, akkor jó, mikor picit megreped a külsejük.

Hummusszal, pitával kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük