Mennyei mandulakrémes pite sárgabarackkal: az omlós tészta is megér egy misét
Szezonjában friss, édes sárgabarackkal készítsd a pitét, de a krém önmagában is hihetetlenül finom.
A franciák messzi földön híres pitéjét, a galette-et sokan csak édesen, gyümölcsökkel készítik. Pedig a finomság sósan is tökéletes, mutatunk is rá egy fantasztikus receptet, melynek már a látványa is meghozza az étvágyat.
A sós galette töltelékének remek választás a cékla, melyet püré formájában is a tésztára kenhetsz. A receptben karikára vágva kerül a pitére, mert úgy sokkal mutatósabb. A cékla mellett lila hagyma, fokhagyma, kakukkfű és feta sajt is gazdagítja: a kész pite magában is csodás, de sültek mellé, köretként is ki lehet próbálni.
A céklát a héjával együtt főzzük puhára, majd hűtsük ki, utána pucoljuk meg, és tetszés szerint vágjuk karikákra.
A céklakarikákat sóval, borssal, fokhagymával, kakukkfűvel, olajjal és balzsamecettel forgassuk egybe.
A lila hagymát tisztítsuk meg és szeleteljük fel tetszés szerint.
A lisztet a sóval forgassuk egybe, majd a hideg vajat morzsoljuk hozzá. Ezután mehet bele a tejföl, és gyors mozdulatokkal dolgozzunk belőle tésztát. A tésztacipót csomagoljuk fóliába, majd tegyük hűtőbe 30 percre pihenni.
A pihentetés után a tésztát nyújtsuk kör alakúra, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
A tészta szélénél kétujjnyi részt hagyjunk szabadon. A fűszerekkel összekevert céklát helyezzük a közepére. A cékla tetejére tegyünk a felkarikázott lila hagymából és a feta sajtot is morzsoljuk rá. Ezután a szabadon hagyott részeket körben hajtsuk a töltelékre.
A pite szélét kenjük meg felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu