Szuperegészséges saláta sütőtökkel és céklával – Feta sajt ellensúlyozza az édes ízeket

céklás sütőtökös fetás saláta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi téli ízeket kevertünk össze ebben az egyszerűen összeállítható, színes és finom salátában.

A téli hideg időben érdemes gondoskodni a szervezetedről és a vitaminpótlásról. Szerencsére ilyenkor is sokféle egészséges zöldségből és gyümölcsből válogathatsz, tart még a sütőtök- és a céklaszezon is.

Nemcsak nyáron érdemes salátát készíteni, hanem télen is, csak ebben az évszakban érdemes kicsit tartalmasabban összeállítani. Tökéletesen megfelel a célra ez a két magas vitamintartamú, kicsit édeskés zöldség, amelyekhez remekül illik a sós feta sajt. A színük is gyönyörű, a kinti szürkeséget is ellensúlyozzák.

Ha kihagynád a sütőtököt, akkor a cékla önmagában is jól működik, ebben a salátában még roppanós dió is van. Ha pedig a sütőtökre szavaznál inkább, akkor ezt a fügés salátát készítsd el, amelyben az édes gyümölcs még jobban kiemeli az ízeket.  

Sütőtökös-fetás céklasaláta

céklás sütőtökös fetás saláta recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

Saláta:

  • 600 gramm sütőtök (felkockázva)
  • 2 darab cékla (nagyobb)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 80 gramm feta sajt
  • 60 gramm rukkola
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors

Öntet:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál balzsamecet
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. 

A céklát és a sütőtököt pucoljuk meg és kockázzuk fel, utóbbihoz itt találunk egy szuper módszert. A céklát főzzük meg. A felkockázott sütőtököt locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsin, és süssük 15 percig, majd kicsit rázogassuk meg a tepsit, és süssük további negyedórát, amíg a tök szélei kicsit megpirulnak. 

Amíg a zöldségek sülnek és főnek, egy tálba tegyünk rukkolát. Egy másik kis tálban keverjük össze az olívaolajat és a balzsamecetet, sózzuk, borsozzuk. 

Amikor a zöldségek elkészültek, tegyük őket a rukkola mellé a tálba, és óvatosan forgassuk össze az öntettel. Morzsoljuk rá a feta sajtot. Azonnal, frissen tálaljuk.

Fotó. Getty Images

Ezt is szeretjük