Tojásos tészta házilag: céklapürével keverve szebb és finomabb
Víz helyett céklapürével áll össze a tészta, így gyönyörű rózsaszín lesz, és az ízén is érződni fog.
A házi tészta készítése nem nagy ördöngösség, legyen szó natúr vagy ízesített változatról. Csak lisztre, tojásra, sóra és valamilyen folyadékra van hozzá szükség, ebben az esetben céklapürét használtunk.
A cékla előkészítése és pürésítése időigényes folyamat: ha szeretnél egy kevés időt spórolni, használhatsz előfőzött, vákuumcsomagolt zöldséget is, úgy tényleg gyerekjáték lesz a tészta összeállítása.
A kész tésztát folpackba csomagolva, a hűtőben tárold felhasználásig. Utána, ha lehetőséged engedi, tésztanyújtó és -készítő géppel dolgozz, de ha nincs ilyened, könnyedén kinyújthatod a tésztát, majd bármilyen méretre és formára vághatod.
Céklával gyúrt tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 200 g cékla
- 1 tk olívaolaj
- 320 g liszt (00-s)
- 1 db tojás
- 1 csipet só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A céklákat mossuk meg, töröljük szárazra, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal. Fedjük be alufóliával, majd toljuk a sütőbe kb. 1 órára, vagy míg egy villa könnyen bele nem megy a húsába.
Ha elkészült, még melegen pucoljuk meg, majd vágjuk 4 részbe, tegyük félre hűlni.
Ha kihűlt, turmixoljuk le, míg pürés állaga nem lesz.
Egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, majd ássunk a közepébe egy mélyedést. Üssük oda a tojást, majd öntsük rá a céklapürét is. Kezdjük el összedolgozni a nedves és száraz hozzávalókat, majd mikor kezd összeállni a tészta, tiszta munkafelületen gyúrjuk 10 percig, míg egy rugalmas gombóc nem lesz belőle. Ha nem muszáj, ne adjunk hozzá sok pluszlisztet.
Csomagoljuk a tésztát folpackba, majd tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
Utána tésztakészítő géppel formázzuk, vagy nyújtsuk ki, és egy éles kés segítségével vágjunk belőle ízlés szerint bármilyen tésztát.
-
2024-03-01 07:30:01
-
2024-01-06 10:16:01
-
2024-01-01 07:52:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!