Tojásos tészta házilag: céklapürével keverve szebb és finomabb

ceklas-teszta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Víz helyett céklapürével áll össze a tészta, így gyönyörű rózsaszín lesz, és az ízén is érződni fog.

A házi tészta készítése nem nagy ördöngösség, legyen szó natúr vagy ízesített változatról. Csak lisztre, tojásra, sóra és valamilyen folyadékra van hozzá szükség, ebben az esetben céklapürét használtunk. 

A cékla előkészítése és pürésítése időigényes folyamat: ha szeretnél egy kevés időt spórolni, használhatsz előfőzött, vákuumcsomagolt zöldséget is, úgy tényleg gyerekjáték lesz a tészta összeállítása. 

A kész tésztát folpackba csomagolva, a hűtőben tárold felhasználásig. Utána, ha lehetőséged engedi, tésztanyújtó és -készítő géppel dolgozz, de ha nincs ilyened, könnyedén kinyújthatod a tésztát, majd bármilyen méretre és formára vághatod. 

Céklával gyúrt tészta

ceklas-teszta2

Hozzávalók 4 személyre

  • 200 g cékla
  • 1 tk olívaolaj
  • 320 g liszt (00-s)
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A céklákat mossuk meg, töröljük szárazra, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal. Fedjük be alufóliával, majd toljuk a sütőbe kb. 1 órára, vagy míg egy villa könnyen bele nem megy a húsába. 

Ha elkészült, még melegen pucoljuk meg, majd vágjuk 4 részbe, tegyük félre hűlni.

Ha kihűlt, turmixoljuk le, míg pürés állaga nem lesz.

Egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, majd ássunk a közepébe egy mélyedést. Üssük oda a tojást, majd öntsük rá a céklapürét is. Kezdjük el összedolgozni a nedves és száraz hozzávalókat, majd mikor kezd összeállni a tészta, tiszta munkafelületen gyúrjuk 10 percig, míg egy rugalmas gombóc nem lesz belőle. Ha nem muszáj, ne adjunk hozzá sok pluszlisztet.

Csomagoljuk a tésztát folpackba, majd tegyük a hűtőbe legalább fél órára. 

Utána tésztakészítő géppel formázzuk, vagy nyújtsuk ki, és egy éles kés segítségével vágjunk belőle ízlés szerint bármilyen tésztát. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon