Mutatós tortillalap spenóttal gyúrva: pillanatok alatt megsül
Pár alapvető hozzávaló kell csak a házi tortillalaphoz, viszont, ha picit izgalmasabban készítenéd el, víz helyett zöldségpürével gyúrd össze.
A házi tészta készítése nem nagy ördöngösség, legyen szó natúr vagy ízesített változatról. Csak lisztre, tojásra, sóra és valamilyen folyadékra van hozzá szükség, ebben az esetben céklapürét használtunk.
A cékla előkészítése és pürésítése időigényes folyamat: ha szeretnél egy kevés időt spórolni, használhatsz előfőzött, vákuumcsomagolt zöldséget is, úgy tényleg gyerekjáték lesz a tészta összeállítása.
A kész tésztát folpackba csomagolva, a hűtőben tárold felhasználásig. Utána, ha lehetőséged engedi, tésztanyújtó és -készítő géppel dolgozz, de ha nincs ilyened, könnyedén kinyújthatod a tésztát, majd bármilyen méretre és formára vághatod.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A céklákat mossuk meg, töröljük szárazra, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal. Fedjük be alufóliával, majd toljuk a sütőbe kb. 1 órára, vagy míg egy villa könnyen bele nem megy a húsába.
Ha elkészült, még melegen pucoljuk meg, majd vágjuk 4 részbe, tegyük félre hűlni.
Ha kihűlt, turmixoljuk le, míg pürés állaga nem lesz.
Egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, majd ássunk a közepébe egy mélyedést. Üssük oda a tojást, majd öntsük rá a céklapürét is. Kezdjük el összedolgozni a nedves és száraz hozzávalókat, majd mikor kezd összeállni a tészta, tiszta munkafelületen gyúrjuk 10 percig, míg egy rugalmas gombóc nem lesz belőle. Ha nem muszáj, ne adjunk hozzá sok pluszlisztet.
Csomagoljuk a tésztát folpackba, majd tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
Utána tésztakészítő géppel formázzuk, vagy nyújtsuk ki, és egy éles kés segítségével vágjunk belőle ízlés szerint bármilyen tésztát.
Fotók: Getty Images