Villámgyors, húsmentes, fűszeres chilis bab – A quinoa tökéletes húspótló
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A chili con carne, vagyis a chilis bab nagyon gyakori étel nálunk, nagyon szeretjük a csípős, pikáns ízeket.
Egyre többször hallani arról, hogy kevesebb húst kellene ennünk a bolygónk védelmében. Az új trendek értelmében a legtöbb húsos ételt meg is reformálják. Szerencsére rengeteg olyan gabona létezik, amely fehérjetartalma vetekszik az állati fehérjével, ráadásul finoman el lehet készíteni.
Az egyik ilyen a quinoa, amely tökéletes húshelyettesítő. A chili con carne-hoz pedig szuperül illik, húsmentes, mégis egészséges és fehérjében gazdag lesz a fogás.
Chili con quinoa
Hozzávalók 4 adaghoz
- 100 gramm quinoa
- 2 darab édeskrumpli
- 1 doboz vörösbabkonzerv
- 1 darab kaliforniai paprika (piros)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- 1 doboz kukoricakonzerv
- 1 doboz daraboltparadicsom-konzerv
- 2 evőkanál olaj
- 200 milliliter zöldségalaplé
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál koriander (őrölt)
- 0.5 kávéskanál cayenne-bors
- 1 kávéskanál chilipor
- 1 teáskanál só
- tálaláshoz koriander (friss)
Elkészítés:
A hagymát, a fokhagymát vágjuk egészen apróra, a kaliforniai paprikát és az édeskrumplit kockázzuk fel. A quinoát alaposan öblítsük le, majd hagyjuk lecsepegni.
Forrósítsunk olajat egy lábasban, tegyük rá a hagymát és a fokhagymát, pirítsuk őket pár percig, majd a kalifornai paprika következik. Öntsük utána a babot, a kukoricát, a quinoát és az édesburgonyát, majd öntsük rá az alaplevet és a paradicsomot.
Forrásig melegítsük, majd szórjuk rá a fűszereket. Fedjük le, majd kis lángon főzzük addig, amíg a quinoa megpuhul. A végén sózzuk meg ízlés szerint, díszítsük korianderzölddel.
Fotó: Getty Images