Isteni töltelék húsokhoz: friss zöldfűszerekkel az igazi
A töltött húsok szépsége, hogy a töltelék összetevőinek tényleg csak a képzelet és persze a jó ízlés szabhat határt.
A chiliolaj egyre népszerűbb a hazai konyhakultúrában is, amit részben az ázsiai konyhának, részben pedig néhány pizzériának is köszönhet, ahol egyre többször bukkannak fel a különböző fűszeres olajak – köztük a chilis-fokhagymás is –, mint külön kérhető extra.
Összetevőit tekintve csupán 4 alapanyagra van hozzá szükség: friss chilipaprikára, fokhagymára, olívaolajra és néhány szál kakukkfűre.
A chilipaprikák felét magozzuk ki és vágjuk fel kis darabokra. A másik kettőt hagyjuk meg egyben.
A kakukkfüvet mossuk meg.
Egy kisebb lábosba öntsük bele az olívaolajat, majd szórjuk bele a felaprított 2 darab chilipaprikát, a kakukkfűágakat és a hámozatlan fokhagymagerezdet.
Lassan kezdjük el melegíteni az olajat, amíg éppen csak hogy gyöngyözni kezd.
Főzzük kb. 20 percig, ennyi idő alatt fő puhára a chilipaprika.
Amint elkészült, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Ezután töltsük át az olajat 2 azonos vagy hasonló méretű, kisebb csatos üvegbe, és ízlés szerint tegyünk mindkettőbe egyet-egyet a félretett chilikből.
A chiliolaj hűtőben tárolva 2-3 hétig is eláll.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu