Isteni töltelék húsokhoz: friss zöldfűszerekkel az igazi

zoldfuszeres-toltelek
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A töltött húsok szépsége, hogy a töltelék összetevőinek tényleg csak a képzelet és persze a jó ízlés szabhat határt.

A töltött húsok mindig is nagy slágerek voltak és lesznek is. Elég, ha csak az alapverziós cordon bleu-re gondolunk, de ez még messze nem a jéghegy csúcsa. 

Ezúttal egy zöldfűszeres, kenyeres tölteléket készítünk, amelyhez alaplevet adunk, és mindenféle zöldséget – zeller, sárgarépa, hagyma – is. 

Töltelék húsokhoz

zoldfuszeres-toltelek

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 400 g házi vekni
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 db közepes méretű vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db szárzeller
  • 500 ml csirkealaplé
  • 25 g petrezselyem
  • 2 tk friss kakukkfű
  • 2 db tojás
  • 1 tk
  • 0.5 tk bors
Recept idők

Elkészítés:

A kenyeret vágjuk fel kb. 1 cm-es darabokra. A hagymát, a répát és a zellert aprítsuk fel nagyon pici darabokra.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Olajozzunk ki egy akkora tepsit, amelyben kényelmesen elfér a feldarabolt vekni. Pirítsuk meg kb. 10 perc alatt a kenyérdarabokat, majd szedjük át egy tálba.

Egy közepes serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a korábban felaprított hagymát, a sót és a borsot.

Dinszteljük fedő alatt kb. 6-8 percig. Időnként keverjük meg. Akkor jó, ha már kezd megpuhulni. 

Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott répát és zellerszárat. Folyamatos keverés mellett főzzük tovább ezt is 6-8 percig. 

Ekkor öntsük hozzá az alaplevet, és forraljuk fel az egészet. 

Adjuk hozzá a felaprított petrezselymet és a kakukkfüvet, és rottyantsuk össze 3-4 perc alatt közepes vagy alacsonyabb lángon. 

Az elkészült fűszeres, zöldséges keveréket adjuk hozzá a kenyérkockákhoz. 

Üssük hozzá a tojásokat, ezeket előtte mindenképpen verjük fel. 

Alaposan keverjük össze a zöldségeket, a kenyeret és a tojásokat, majd az egészet öntsük bele egy korábban kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt 20x25 cm-es tepsibe. 

Tegyük az egészet a sütőbe, fedjük le alufóliával és süssük 10 percig. 

Ha lejárt az idő, vegyük ki a sütőből, hagyjuk egy picit hűlni, és már tölthetjük is bele a kiválasztott húsfajtába.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük