Cheddar sajttal töltött chilipaprika: egy falat Mexikó a tányéron

toltott-paprika
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mexikói konyha mindig is a csípős, pikáns ízeiről volt híres, így a soron következő receptünk sem lehet más, mint egy fergeteges töltött chilipaprika, amely kiváló vendégváró bármely baráti összejövetelen.

A töltött chilipaprika a világ egyik legegyszerűbben elkészíthető étele. Annak ellenére, hogy kevés hozzávalóból készül, igazán laktató, és körettel vagy anélkül is megállja a helyét az asztalon.

Mi az a poblano paprika?

Ez a paprika a közönséges chilipaprika egyik olyan változata, amit Mexikóban a legnagyobb számban és területen termesztenek. Szárítva is ismert, úgy anchónak hívják. Éréskor először zöld színű lesz, majd bepirosodik. A mexikói konyhaművészetben kedvelt eleme a különböző helyi szószoknak, raguknak és mártásoknak, de sütve is legalább ennyire izgalmas ízélményt ad.

Mérsékelten csípős, picit édeskés íze van, erőssége pedig az úgynevezett Scoville-skálán mindössze 1000-1500 SHU között van, ami annyit jelent, hogy nem fogunk utána fuldokolva tejért rohanni a hűtőhöz, miközben a papírzsepis dobozt ölelgetjük.

Töltött chilipaprika

toltott-paprika

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 8 db friss poblano chilipaprika
  • 40 dkg cheddar sajt
  • 10 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • olaj a sütéshez
  • só, bors ízlés szerint
  • petrezselyem ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A paprikákat pofonegyszerű módon, nyílt láng fölött vagy 180 fokra előmelegített sütőben (15-25 perc) süssük meg. Akkor jó a paprika, ha a külseje már barnás-feketés, hólyagosra sült.

A megsütött chilipaprikákat tegyük konyhai papírtörlők közé pihenni, hogy a papírtörlő felszívja a paprikákból kicsöpögő levet.

Ezután egyesével húzzuk le róluk a héjukat, majd hosszában vágjuk félbe őket és csumázzuk ki. Ha valaki kicsit sem bírja a csípős ízt, akkor egy rövid pengéjű késsel óvatosan kivághatja belőle az ereket is.

A héjatlan paprikával érdemes finoman bánni, mert könnyedén összetörhet a hús, hiszen már nincsen rajta héj, ami egyben tartaná.

A kifektetett, töltésre kész paprikákhoz a cheddar sajtból vágjunk hosszúkás darabokat úgy, hogy ha azokkal megtöltjük a paprikát, ne feszüljön meg benne a sajt, de ne is potyogjon ki. Tehát nem kell agyontömni a paprikát a sajttal.

Ezután egyenként forgassuk bele a paprikákat a lisztbe, majd tegyük őket félre.

Válasszuk ketté a tojások sárgáját és fehérjét, majd a fehérjéből egy csipet sóval verjünk kemény habot.

A kemény habba nagyon óvatosan és lassan forgassuk bele a tojások sárgáit, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

A kész masszába ezután mártsuk jól bele a töltött paprikákat, hogy a keverék mindenhol befedje őket.

Egy magasabb falú lábosban hevítsük fel a sütéshez előkészített olajat, majd süssük benne aranybarnára a paprikákat.

A kisült paprikákat tegyük papírtörlőre, hogy az feligya róluk a felesleges olajat, majd akár magában, akár rizskörettel tálalva, meghintve apróra vágott petrezselyemmel, már tálalhatjuk is.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük