Omlós vajas keksz citromkrémmel borítva: édes tojáshab van a tetején
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha szereted a kekszeket, a citromos édességeket sem veted meg, és a habcsókot is kedveled, mindenképp süsd meg ezt a süteményt.
Ha szereted a citromos süteményeket, ezt a kekszet imádni fogod, az omlós, vajas tésztán selymes citromkrém, pontosabban lemon curd terül el, amelyet pirult tojáshab koronáz meg. Minden egyes réteg önmagában is megállja a helyét és isteni finom, de együtt valami elképesztő desszertet eredményeznek.
Alább a legegyszerűbb technikát olvashatod, de ha picit több időd, kedved van, a vajas tésztában kialakíthatsz egy mélyedést a hüvelykujjad segítségével – itt olvashatod el, hogyan –, és oda is betöltheted a citromkrémet, hogy még finomabb legyen. A tojáshabot zsebsárkánnyal tudod a leggyorsabban megpirítani, de ha nincs ilyened, süsd meg, mint a habcsókot, csak utána helyezd fel a citromkrémes kekszek tetejére.
Citromkrémes keksz
Hozzávalók 25 darabhoz
Keksz:
- 225 gramm vaj (puha)
- 70 gramm porcukor
- 2 tk vaníliakivonat
- 280 gramm liszt
- 1 csipet só
Citromkrém:
- 5 darab tojássárgája
- 150 gramm cukor
- 1 darab biocitrom héja
- 120 ml citromlé
- 80 gramm vaj
Tojáshab:
- 5 darab tojásfehérje
- 70 gramm cukor
- 1 csipet só
Elkészítés:
Kezdjük a keksszel: a puha vajat keverjük habosra a cukorral. Keverjük bele a vaníliát is, majd szitáljuk hozzá a lisztet és a sót, dolgozzuk össze a tésztát. Formázzunk belőle gombócot, majd csomagoljuk folpackba, tegyük a hűtőbe 1 órára.
Addig készítsük el a citromkrémet: a tojássárgákat keverjük össze a cukorral, a citromhéjjal és -lével egy tűzálló tálban. Tegyük a tálat vízgőz fölé, majd folyamatos kevergetés mellett melegítsük addig, míg be nem sűrűsödik. Ha már befogja a kanál hátát, készen van. Vegyük le a vízgőzről, majd keverjük bele a kockákra vágott vajat, míg el nem olvad az összes. Hagyjuk teljesen kihűlni, tegyük hűtőbe.
Térjünk vissza a kekszre. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A tésztát tegyük két sütőpapír közé, majd nyújtsuk 1 cm vastagra, utána szaggassuk ki kör alakú kiszúróval. Tegyük őket a tepsire, hagyjunk köztük 3-4 centi helyet, mert ki fognak lapulni. Süssük őket 10-12 percig.
Ha kihűltek a kekszek és a citromkrém is, készítsük el a tojáshabot.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval, amikor már nagyjából szilárd, adjuk hozzá a cukrot is, azzal verjük tovább, míg fényes, csúcsos habot nem kapunk.
Összeállítás: minden egyes keksz közepére kanalazzunk 1 teáskanálnyi citromkrémet, majd nyomjunk rá habzsákból egy adag tojáshabot is. A tojáshab tetejét zsebsárkánnyal pirítsuk meg. Ha nincs ilyenünk, az is jó megoldás, ha külön megsütjük a tojáshabot, mint a habcsókot, majd megkoronázzuk vele a süteményt.
Fotó: Getty Images