Álompuha citromos-mákos sütemény: kevert tészta sosem volt ilyen finom

Citromos-makos-suti-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyszerű kevert tésztát citromlé, citromhéj és mák dobja fel, a végeredmény pedig egy puha és szaftos sütemény.

A kevert sütemények hatalmas pozitívuma, hogy percek alatt összedobhatók és nagyon sokoldalúan ízesíthetők. Ennél a változatnál a citromé a főszerep, hiszen friss citromlé és reszelt citromhéj adja meg a süti alapízeit, mellettük pedig mák dobja fel az összeállítást.

A sütemény önmagában is megállja a helyét, hiszen a benne lévő joghurt kellemesen hidratálttá és szaftossá teszi a tésztát, azonban ha mutatósabbra szánod, akkor készítsd el hozzá ezt a szintén nagyon gyors és finom citrommázt is.

Citromos-mákos süti

Citromos-makos-suti

Hozzávalók 10 szelethez

  • 250 ml szójaital (tej)
  • 1 közepes biocitrom leve és reszelt héja
  • 300 g süteményliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk
  • 150 g cukor
  • 4 ek mák (őrölt)
  • 125 ml olaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 adag citrommáz a leírás szerint (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A megadott mennyiségek egy 25x11 cm-es kenyérformához elegendők.

A növényi italt keverjük össze a citromlével, és 5-10 percre tegyük félre, amíg besűrűsödik (a savas citromlétől íróhoz hasonló állagúvá válik a szójaital).

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a cukrot és a mákot, majd öntsük hozzá az olajat, a vaníliakivonatot, a citromhéjat és a közben elkészült vegán írót. Egységesítsük a tésztát, de ne keverjük túl: attól túl tömör lesz a sütemény.

Öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 50-60 perc alatt süssük aranybarnára, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy biztosan átsült-e.

Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Amíg a tészta sül, készítsük el a citrommázat az itt leírtak szerint, majd ha teljesen kihűlt, csurgassuk a tetejére.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük