A legjobb napindító egy olasz desszert: fagyi és kávé találkozik benne
Egyszerre felpörget és kényeztet ez az olasz desszert, a koffeinbomba édesség a maga egyszerűségében tökéletes.
Gennaro Contaldo neve sokaknak ismerős lehet, az olasz séfről már mi is írtunk az oldalon, amikor közzétettük a legszuperebb autentikus bolognai receptjét. Most egy másik nagy olasz klasszikust, a minimalista citromos tésztát lestük el tőle.
Ez a pár hozzávalós recept úgy tökéletes, ahogy van, és nagy eséllyel minden van hozzá otthon. A lelke a chili, a fokhagyma, az olívaolaj és a citrom, ezek adják meg a karakterét, de a friss petrezselyem és a parmezán is sokat dob még rajta.
Tényleg egy maximum 20 perces receptről van szó, úgyhogy utolsó pillanatos ebédnek és vacsorának is tökéletes.
Forrósítsunk sós vizet, ne legyen bő, csak annyi, amennyi a tésztát éppen ellepi. Mikor forr, adjuk hozzá a tésztát, kezdjük el főzni.
Míg fő a tészta, szeljük vékony szeletekre a chilit és a fokhagymát. Forrósítsunk egy kevés olívaolajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a chilit és a fokhagymát. Mikor illatozik – vigyázzunk, ne égjen meg –, szedjük rá az al dentére főtt tésztát és egy merőkanál tésztafőző vizet. Keverjük össze.
A petrezselymet vágjuk durvára, majd szórjuk rá a tésztára. Facsarjuk rá egy fél citrom levét is, sózzuk, borsozzuk. Ha száraznak látjuk a tésztát, merjünk rá még egy kevés főzővizet.
Keverjünk mindent egybe, majd parmezánnal és citromhéjjal megszórva tálaljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu