Villámgyors rizs csicseriborsóval keverve – Köret, de akár egytálétel is lehet
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A csicseriborsót nagyon változatosan használhatod fel, még egy egyszerű rizst is feldob.
A csicseriborsó az a hüvelyes, amely bár viszonylag kalóriadús, gazdag növényi fehérjében és rostokban, sokáig jóllakat, jót tesz az emésztésednek és a vércukorszintedet sem emeli meg.
Csicseriborsóból érdemes hummuszt készíteni, ez a kence akár mártogatósnak, akár kenyérre vagy pitára kenve is isteni. A hüvelyesből kevés munkával egészen különleges sós nassolnivalót is összedobhatsz, csak süsd meg sütőben fűszerekkel megszórva.
Köretként is nagyon jól működik, ha kicsit tartalmasabbra vágysz, akkor rizzsel keverve tálald, így biztosan fedezed a szénhidrátbevitelt, és még egészségesen is fogsz étkezni. A fűszerezést sem kell túlzásba vinned, egy-két zöldfűszerrel megszórva tökéletes lesz.
Csicseriborsós rizs
Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 gramm csicseriborsó (konzerv)
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 50 gramm petrezselyem (apróra vágva)
- 1 teáskanál bazsalikom (őrölt)
- 1 teáskanál oregánó (őrölt)
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál bors
- opcionális bébispenót
- opcionális vörös áfonya (aszalt)
- 250 gramm rizs
- 500 milliliter víz (rizs főzéséhez)
Elkészítés:
A rizst főzzük meg, majd szűrjük le. A csicseriborsóról öntsük le a levét.
Egy serpenyőben olvasszunk fel egy evőkanál olajat és vajat. Adjuk hozzá a csicseriborsót, és pároljuk 5 percig, majd tegyük hozzá az apróra vágott petrezselymet, és pároljuk még 5 percet. Morzsoljuk hozzá az oregánót, a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, majd pároljuk további 1-2 percig. Adhatunk hozzá bébispenótot is, fonnyasszuk meg.
Vegyük le a tűzről a serpenyőt, és a borsós alapot forgassuk össze a rizzsel. Még melegen keverjük hozzá a maradék vajat és ízlés szerint egy marék vörös áfonyát.
Fotó: Getty Images