Ez az egyik legegészségesebb mártogatós: a csicsóka édeskés íze teszi izgalmassá

6
Nyomtatás
csicsóka mártogatós
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A mártogatósok, krémek észrevétlenül lopóztak be a hűtőszekrényünkbe, hogy kiszorítsák a boltban vásárolható készítményeket. És milyen jól tették.

A csicsóka igazi, a szó jó értelmében, igénytelen növény, ennek következtében eléggé mellőzött is. Egész télen terem, így nem kell bespájzolni belőle, de érdemes kipróbálni, mert tényleg finom. Az íze mellett az is nagy előnye, hogy jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a krumpli, mégis jól lakat, mert igen gazdag élelmi rostban. 

Elképesztően egészséges a csicsóka

Tele van vitaminnal és ásványi anyaggal, de a legnagyobb értéke a benne található szénhidrát, az átlagosan 15%-nyi inulin. Az inulin egyfajta probiotikum, amely táplálja a bélflóra baktériumait és nem emeli meg a vércukorszintet. 

A csicsókát gyakorlatilag krumpli helyett használhatjuk, de édeskésebb az íze. Szuper levesek, pürék, köretek készülhetnek belőle. Ez most egy mártogatós, amelybe sült csicsóka kerül, ettől kicsit intenzívebb íze lesz.

Csicsóka mártogatós

csicsóka mártogatós recept

Hozzávalók

  • 400 gramm csicsóka
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 0.5 darab citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A csicsókát pucoljuk meg, majd vágjuk darabokra, és tegyük papírtörlőre vagy konyharuhára, hogy a nedvességet felitassa.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd tegyük a csicsókadarabokat sütőpapírral bélelt tepsire, ízesítsük őket, locsoljuk meg olívaolajjal, majd süssük meg. 

Tegyük egy edénybe, öntsünk hozzá egy evőkanál olívaolajat, citromlevet, tegyünk bele fokhagymát, sózzuk, és botmixerrel pürésítsük. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon